Glas Javnosti

KO JE BIO RATKO BUTOROVIĆ: Vođa navijača Vojvodine, SNAJPER, označen je kao NEKADAŠNJI SARADNIK BATE KAN KANA!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Slobodan Milutinović Snajper, vođa navijača Vojvodine, označen kao blizak saradnik pokojnog Bate Butorovića, uhapšen je pre nekoliko dana Jahorini, a zatim pušten. Snajper se u poslednje vreme često spominje u medijima, a odmah nakon njegovog imena pominje se i Bata Kan Kan.

Ko je bio Bata Kan Kan?

Ratko Butorović koji je bio poznat pod nadimkom Bata Kan Kan, rođen je u Nikšiću, a Butorović je uspeh postigao u Novom Sadu gde je posedovao nekoliko ugostiteljskih objekata, a imao je i vlasništvo nad najpoznatijim gradskim fudbalskim klubom FK Vojvodina.

Poznat po svojoj živopisnoj odeći i ekscentričnim načinima oblačenja, takođe je održavao navodne veze sa raznim ličnostima podzemlja u Srbiji i Crnoj Gori, poput Đorđa Božovića i Brane Mićunovića.

Biznis planovi

Butorović je bio poznat široj javnosti kao kontroverzni biznismen, a njegov prvi pohod na preduzetništvo dogodio se 1987. godine otvaranjem prodavnice robe široke potrošnje u Novom Sadu. Nazvana „Kan Kan“, radnja je dalje zacementirala njegov, do sada dobro poznati nadimak po gradu, a ubrzo se proširila u lanac prodavnica širom grada.

Butorović je ubrzo diverzifikovao svoje poslovne aktivnosti osnivanjem kompanije za iznajmljivanje automobila, kao i aerodromske taksi službe koja prevozi putnike između Novog Sada i Beogradskog aerodroma.

U septembru 1995. godine devetnaestogodišnja kraljica lepote Jelena Molnar pronađena je mrtva u sobi hotela Park, izdata u zakup Butorovićevoj kompaniji, gde je boravila sa dvadesettrogodišnjim dečkom Cetinjaninom, Predragom Maričićem, jednim Butorovićevih telohranitelja. Kao rezultat, Butorović je napustio Srbiju i SR Jugoslaviju, nastanivši se u Grčkoj. Maričić je optužen za ubistvo, ali je na kraju oslobođen krivice nakon suđenja Okružnog suda u Novom Sadu u kojem je Butorović svedočio.

Dok je bio u Grčkoj, Butorović je boravio u Solunu, vodeći robnu kuću u gradu, pored nekoliko malih hotela na Halkidikiju. Dve godine je navodno držao većinski udeo u vlasništvu kompanije P.A.O.K. košarkaški klub.

Izvor Butorovićevog bogatstva često je ispitivan, mnogi su pretpostavljali da su njegove investicije paravan za Đukanovićevo i Mićunovićevo neovlašćeno finansiranje. U nekoliko devedesetih i ranih 2000-ih, unutrašnje beleške Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) koje su naknadno postale javne putem zahteva za slobodom informacija, Butorović se izričito pominje da „ima direktne veze i održava stalni kontakt sa crnogorskim organizovanim kriminalnim grupama“.

FK Vojvodina

2006. godine Butorović je postao vlasnik fudbalskog kluba FK Vojvodina u Srbiji. Njegova investicija pokrenula je oživljavanje klupske sreće, odmah se probivši među prva tri u Superligi Srbije.

29. januara 2008. godine, Butorović je uhapšen zbog sumnje da je nameštao utakmice. Njegovo privođenje došlo je u sklopu opsežne akcije srpske policije čiji je cilj suočavanje sa široko rasprostranjenom fudbalskom korupcijom u zemlji. Policija je sumnjala da je Butorović, zajedno sa predsednikom upravnog odbora FK Vojvodina Milanom Čabrićem, nameštao fudbalske utakmice podmićivanjem fudbalskih sudija.

Čabrić, Jeknić, Kašanski i Kovačić takođe su istog dana uhapšeni. Butorović je odveden na spektakularan način dok je policija upala u njegovu vilu u ulici Stanoja Glavaša u naselju Telep istražitelja i policajaca.

Butorović je kasnije pušten bez podizanja optužnice zbog nedostatka dokaza. Navodno ga je zaštitio crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Smrt

Butorović je umro pre 8 godina od posledica srčanog udara. Njegovo telo otkriveno je u jutarnjim satima 8. juna 2013. godine u apartmanu u njegovom hotelu Park u Novom Sadu.

Nakon Batine smrti, FK Vojvodinu je nasledio njegov sin koji je, kao po pravu rođenja srednjevekovnih vladara, postao novi predsednik kluba.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR