Glas Javnosti

NAJBOLJI PREVOZ: Stigla je potvrda – putovanje avionom je najbezbednije

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Rizik od smrti tokom letenja se značajno smanjio, posebno u poslednjih pet godina.

Prema najnovijim istraživanjima koja su rađena kako bi se procenila bezbednost putnika u različitim vidovima saobraćaja – avion je najsigurnije prevozno sredstvo u Evropi. Detalji su objavljeni u Izveštaju Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, u Evropi je rizik od smrti – kao posledice izazvane avionskim nesrećama, ravan nuli. 


Većina prijavljenih nesreća posledica je neispravnosti stajnog trapa, kočionog sistema, a to spada u mehaničke kvarove.

„Bezbednost putnika je najveći prioritet za zaposlene u oblasti vazduhoplovstva. Rezultati o bezbednosti za 2023. godinu pokazuju da je letenje avionom najbezbedniji vid prevoza“, istakao je Vili Volš, generalni direktor IATA.

Tokom 2023. godine broj letova povećan je za 17 odsto u odnosu na 2022. godinu. Globalno je zbirna stopa nesreća bila 0,80 odsto na milion – što znači jedna nesreća na svakih 1,26 miliona letova, a to predstavlja i najnižu ukupnu stopu u protekloj deceniji.

Rizik od smrti tokom letenja takođe se značajno smanjio, posebno u poslednjih pet godina. Statistički gledano, na tom nivou sigurnosti, osoba bi morala da leti avionom svaki dan tokom 103.239 godina da bi doživela fatalnu nesreću.

Volš je ipak istakao da je važno raditi na poboljšanju kvaliteta i bezbedonosnih aktivnosti tokom letenja.

„Za avio-kompanije, to je negovanje jake bezbednosne kulture u kojoj se svaki zaposleni oseća odgovornim za bezbednost, motivisan je, i očekuje se da bude obavešten o svim važnim informacijama po tom pitalju“, rekao generalni direktor IATA.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR