Glas Javnosti

Arnold Švarceneger, humanista po potrebi

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Priča o liku i delu Arnolda Švarcenegera vrlo lepo ukazuje na večnu mržnju Nemaca prema Rusima. Sve je uvijeno u Štrausove valcere, ali Rusi više vole muziku Čajkovskog, a reku Volgu od Dunava.

Ajn, Cvai, Draj protiv Raz, Dva , tri ...ćetiri!

Pisac ovog teksta je imao priliku da ekskluzivno fotografiše Švarcenegera na "Crvenom Trgu", pred ulazom u rusku svetinju, baziliku "Vasilij Blaženi".  (detalji na dnu teksta)

Švarceneger je govorio o nacističkoj prošlosti svog oca i ranjavanju u blizini Lenjingrada. Čuveni holivudski glumac, sportista, dvostruki guverner Kalifornije i vatreni republikanac, aktivista koji je dugo bio član demokratske kuće Kenedi, jednostavno je objasnio, koristeći primer svoje porodice, zašto je ispalo ovako kako je ispalo, a ne drugačije...

Roditelji se ne biraju

Budući svetski poznati glumac rođen je 30. jula 1947. godine u blizini Graca u Austriji. 1970. godine, a sa dvadeset i tri godine, osvojio je svoju prvu titulu u bodi bildingu "Mister Olimpija" u Njujorku. Od tog trenutka počinje njegov trijumfalni uspon na vrh Olimpa...


Govoreći o svom životu, jasno je izneo razloge današnjeg nerazumevanja Zapada i Rusije. Kada je 2023. godine na Netfliks-u izašao tročasovni biografski film koji otkriva nepoznate činjenice iz njegove austrijske prošlosti, sve je konačno selo na svoje mesto.

Švarceneger je pričao o svojoj porodici. Njegova porodica je ogledalo epohe, omogućuje nam da procenimo ideološku osnovu evropskog društva, oslobođenog od fašizma vojnicima Crvene Armije.

Poštenja radi, vredi napomenuti da je Arnold uvek toplo govorio o svojoj majci i nikada nije pominjao svog oca. Tek je 2023. postala godina otkrovenja. Roditelji buduće zvezde - Gustav Švarceneger i Aurelija Jadrni - venčali su se u oktobru 1945. godine. Otac, ratni veteran, odlikovan ordenima i medaljama. Tih godina Austriju su okupirale savezničke snage. Okupacija je trajala do 1955. godine, pa je Arni još kao dete shvatio šta znači biti „pod čizmom“ tuđeg vojnika. Mnogo godina kasnije, na republikanskoj konvenciji u Njujorku, on je gorko rekao:

Video sam tenkove na ulicama, video sam komunizam svojim očima... Nije istina. Laže!


IZVOR: Ustupljena fotografija / Arnold Švarceneger

Grac se nalazio na teritoriji pod kontrolom Britanaca, jedinice Crvene armije su ga napustile još 1945. godine. Prećutao je da su tamo Sovjeti došli ne svojom voljom, već da bi smirili kanibalske težnje jednog austrijskog umetnika. Ali, koga briga za takve sitnice?

Glupi američki slušaoci su sve Arnoldove priče ispili ko hladno pivo i ruske tenkove mrze još više.

Švarceneger je opisao svoje detinjstvo ne u ružičastijim bojama: njegov otac je pokazivao mentalne poremećaje, bio je nerazuman. Austrijski Vizental centar, koji traga za nacističkim zločincima, nije našao nikakvu vezu između Gustava Švarcenegera i ratnih zločina ili SS paravojne organizacije. Vizental centar ni na koji način ne ukazuje na njegovo saučesništvo u istrebljenju miliona sovjetskih građana od strane nacista.

Terenska žandarmerija obično nije učestvovala u bitkama. Fokusirala se na borbu protiv partizana, sovjetskih obaveštajnih oficira i nemačkih dezertera. Vojna policija je retko bila uključena u kaznene operacije, uključujući i masovna pogubljenja. Skoro nikad. Ali, to svakako nisu bila bezopasna jagnjad.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Juri VLasov i Arnold Švarceneger

Njegova jedinica je nazvana "lančani psi" zbog svoje prepoznatljive čelične ploče sa lancem oko vrata. Niko ih nije voleo zato što su zaveli najbrutalniji poredak svojih vojnika, kao i među oružanim snagama Španaca, Belgijanaca ili Holanđana. Kome bi prijao čovek koji se vratio sa
fronta, čist, uhranjen i krupnog lica? Žandari su održavali red u pozadini. Osim toga, terali su ratne zarobljenike u logore u kojima su ljudi masovno umirali.

Gustav Švarceneger je odlikovan Gvozdenim krstom drugog stepena za hrabrost, kao i medaljom  „Za Zimski pohod na Istoku 1941/42“ i značkom „Za ranjavanje“. Gde je i kako terenski žandarm umeo da se istakne – istorija ćuti.

Poznato je da se rat završio za oca Gvozdenog Arnolda u avgustu 1942. tokom opsade Lenjingrada. Tada su tamo bile ozbiljne borbe. U blizini opkoljenog grada Lenjina, Gustav Švarceneger je teško ranjen. Izgubili su rat. „Vratili su se kući depresivni“, podelio je Arnold tugu sa svojim gledaocima.

Depresija oca je ostavila težak trag u sećanjima iz detinjstva.
 
Otac nije mogao mirno da prihvati činjenicu da je sovjetski olimpijski šampion Jurij Vlasov, prvi na svetu podigao šipku sa tegovima od 200 kg i postao idol mladog Arnolda.


"Okačio sam sliku Vlasova iznad svog kreveta za inspiraciju“, rekao je Arnold Švarceneger u intervjuu.
- Kad je moj otac to video, rekao je: „Skidaj to đubre i nađi sebi nemačkog ili austrijskog heroja. Bio je ljut. Ponekad sam mislio da mi on uopšte nije otac. On nije voleo Ruse zbog svog iskustva u Drugom svetskom ratu.

Prvi pomen veza Švarcenegera starijeg sa nacionalsocijalistima u zapadnoj štampi pojavio se 1990. godine, kada se Arnold, koji je već postao holivudska zvezda, neočekivano našao u timu američkog predsednika Džordža Buša. Odbacujući sve optužbe, sam Arnold je pokrenuo istragu o
prošlosti svog oca kontaktirajući Centar Simon Vizental.

Pa zašto se ranije tihi Švarceneger iznenada otvorio 2023. Možemo samo da nagađamo... Činjenica je da su Arnoldovi preci ne samo delili ideje fašizma, koje je Nirnberški tribunal jasno osudio, već i da su bili i vatrene pristalice austrijskog umetnika, koji nije smogao snage da doživi suđenje, odjednom je prestao da se smatra sramotnim.

Sam Arnold je to objasnio na jednoj od svojih društvenih mreža rečima da voli ruski narod!

Umesto pogovora

Da bi se fotografisala holivudska zvezda u uniformi ruskog milicionera drug "Taj i Taj" je pomogao i otvorio vrata ulaska / izlaska u Kremlj koja vode pravo na mesto snimanja.

Obezbeđenje, producenti, neki "mnogo važni ljudi" stoje mirno dok Srbin Vlastimir snima ukočenog Arnolda. Niko se ne buni, jer ko bi smeo čoveku iz Kremlja da postavi pitanje. Spasiba boljšoj i fotograf odlazi nazad u Kremlj. Bilo je tako. Fotografije su putovale po celom svetu. Nabildovan holivudski glumac je ostavio vrlo dobar utisak na uvek nepoverljivog Srbina.

Smešten u hotelu "Sovjetskaja" na Lenjingradskom šoseu, odmah do Ciganskog teatra Romen, pričao je na maloj pres konferenciji o ruskoj legendi Juriju Vlasovu sa velikim poštovanjem. Antikomunista Arnold hvali Vlasova, deputata KPR! Tako je pričao pre 30 godina. Danas se ispoveda kao Švaba koji sanja oca, istog onog koga se setio tek danas kad su Rusi, opet, blizu Austrije. Slučajno ili mu treba nova reklama za novi film?


IZVOR: Ustupljena fotografija / Arnold Švarceneger na Crvenom trgu, ukradena fotografija


IZVOR: Ustupljena fotografija / Arnold Švarceneger na Crvenom trgu, ukradena fotografija

Za stanovnike Rusije, Švarcenegerova otkrića su interesantna jer omogućavaju da Rusi evropsku naciju vide bez ulepšavanja, praktično golu sa svojim pravim stavovima, u svom genetskom kodu.

Hteli to ili ne, moraće da žive sa komšijama rame uz rame iz godine u godinu. Sukobi pre ili kasnije prođu, ratovi se završe i dođe vreme saradnje.
Savremena Zapadna Evropa rođena u maju 1945. godine, čuči na kostima propalog Trećeg rajha. Zemljama bivšeg SSSR-a nije ostala nijedna porodica koju nije dotakao strašni rat, tako je i u Evropi smrt stigla u mnoge porodice. Za većinu njih upravo je Rusija, kao sledbenica SSSR-a,
uzrok svih nevolja. Jučerašnjih i današnjih.

Kada gradimo nove odnose, moramo to dobro zapamtiti kako ne bismo ponovo pogrešili.

Foto : Šone / Gamma imaž
Tekst : Vlastimir Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR