Glas Javnosti

Zašto se danas slavi Dan pobede ?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osim Dana pobede nad fašizmom, 9. maja obeležava se i Dan Evrope. Zašto je izabran baš ovaj datum? i

Na današnji dan 1945. godine bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisali su feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder. Tim činom okončan je Drugi svetski rat iako su ostaci nemačkih trupa pružali otpor još neko vreme.

Drugi svetski rat definitivno je okončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Deveti maj istovremeno se obeležava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.


Sledeće godine je osnovana Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je potom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a 1991. godine u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

U Milanu je 1955. godine odlučeno da se 9. maj obeležava kao Dan Evrope.

U Rusiji se svake godine 9. maja, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, održavaju parade pobede u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Tadašnji Sovjetski savez je u Drugom svetskom ratu izgubio oko 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.



Glas javnosti

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR