Glas Javnosti

SMENA LAŽNIH GRADONAČELNIKA NA KOSOVU I METOHIJI: Počeo referendum, Srbi najavili BOJKOT! (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

U četiri opštine na severu Kosova i Metohiji danas se organizuju referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a sve srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

Tačno u 7 sati otvorena su biračka mesta u Severnoj Mitrovici.

Nešto ranije kamioni sa izbornim materijalom dopremili su materijal na mesta gde će se danas održati glasanje za opoziv gradonačelnika.

U biračkom centru izlepljen je materijal koji sadrži instrukcije kako glasati, dok su članovi biračkog odbora Albanci.

Pre otvaranja biračkih centara izvršena je bezbednosna provera od strane specijalnih jedinica kosovske policije koji su sa psima tragačima izvrsili pregled objekta u kojima će se danas glasati.

Ulice u Severnoj Mitrovici su prazne za razliku od ranijih izbornih procesa i ljudi na ulicama gotovo da i nema.


(Foto: Jutjub)

Birački centar koji je nekada bio u OŠ Sveti Sava i koji je imao najviše izbornih mesta (10) od ukupno 23 koliko ima u Severnoj Mitrovici, sada se nalazi na međunarodnom IBC koledžu i u njemu današnji referendum sprovodiće birački odbori koji su uglavnom sastavljani Albanci.


(Foto: Jutjub)

Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je rezultiralo dolaskom na vlast aktuelnih, nelegitimno izabranih gradonačelnika.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR