Glas Javnosti

POGORŠANA SITUACIJA NA SEVERU KOSOVA: Za pola godine mandata albanskih gradonačelnika opštine otežano funkcionišu (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

U proteklih šest meseci mandata nelegitimnih albanskih gradonačelnika, izabranih na izborima u aprilu koje su Srbi bojkotovali, situacija u opštinama na severu je jako pogoršana, jer je građanima značajno otežano da pristupaju različitim uslugama, navodi Milica Andrić Rakić, programska menadžerka nevladine organizacije Nova društvena inicijativa sa Kosova i Metohije.

Govoreći o efektima polugodišnjeg rada novih lokalnih vlasti u četiri severne opštine većinski naseljene Srbima, Andrić Rakić ukazuje da nema značajnijih promena.

„Jedini koji je najavljivao potencijalno problematične odluke bio je  gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić. On te odluke nije na kraju sproveo. U smislu usluga, situacija jeste jako loša, ako se izuzme Severna Mitrovica, u ostalim opštinama nije moguće dobiti usluge, niti iz srpskog niti iz kosovskog sistema.

Faktički, sve je izmešteno na alternativne lokacije, i jedan i drugi sistem, i u tom smislu, građanima je značajno otežano da pristupaju uslugama, a sada moraju da idu na više lokacija da bi završili jednu administrativnu stvar. Sa aspekta usluga, situacija je jako pogoršana, dok sa političkog aspekta ne možemo da govorimo o nekim političkim odlukama koje su učinile neku značajnu promenu na terenu. Jeste bilo najava za brojne odluka, ali se većina nije na kraju ostvarila“, rekla je ona.


Andrić Rakić je podsetila na otežano funcionisanje institucija od kako su mandate preuzeli novi gradonačelnici.

„Većinu usluga koja se pruža u opštinama, u smislu čišćenja i drugih gradskih usluga, njih pružaju javna komunalnih preduzeća iz srpskog sistema, ne možemo da vidimo mnogo efekta onih institucija iz kosovskog sistema. JKP iz srpskog sistema imaju određena ograničenja u radu, imamo i slučajeve obustave izgradnje pojedinih objekata.

Radi se ono što mora, radi se sa pola snage i možda manje od toga. Zaista se to oseća i vidi kada treba da se srede putevi ili nešto slično, postoji određeni trenutak zadrške kada verovatno srpske institucije nisu sigurne da li treba da reaguju, a kosovske pak nemaju taj kapacitet. Vidi se da nema više te vrste koordinacije koja je postojala ranije“, ističe Andrić Rakić.


Povodom toga što se stiče utisak da je pitanje novih izbora u četiri opštine na severu palo u drugi plan, naša sagovornica kaže da su oni i dalje ključni uslov međunarodne zajednice, i da zbog toga nisu ukinute kaznene mere koje je EU uvela Kosovu.

„I dalje su poruke međunarodne zajednice da oni preferiraju ostavke gradonačelnika, a ne peticiju, ali mislim da sada svi shvataju, imajući u vidu izbore u Srbiji da dugo neće doći do značajnijeg napretka u dijalogu, pa se sada svi malo u tom smislu povlače. Takođe sledi sezona praznika, većina ljudi će biti na odmorima i zaista ne možemo pre polovine januara da očekujemo vrste pritiske kakvi su postojali do sada i česte posete predstavnika međunarodne zajednice. Generalno se komplikuje i situacija u svetu, mnoga žarišta skreću pažnju sa Balkana“, poručila je Adrić Rakić.

Glas javnosti/ Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR