Glas Javnosti

Kurti daje utočište ukrajinskim novinarima

Politika
Autor: Glas javnosti

Priština je 2022. godine donela odluku da ugosti 20 ukrajinskih novinara, a veruje se da sada 13 dobilo utočište

Vlada u Prištini odlučila je da poveća broj ukrajinskih novinara i njihovih porodica kojima obezbeđuje privremeni smeštaj u zemlji.

Tako je danas odobrena izmena odluke iz 2022. godine o povećanju broja ukrajinskih novinara kojima se nudi privremeni smeštaj.

"Povećaće se broj ukrajinskih novinara, uključujući i bliže članove njihovih porodica, kojima će Kosovo pružiti privremenu zaštitu", rekao je Kurti na sednici tzv. vlade.

Priština je 2022. godine donela odluku da ugosti 20 ukrajinskih novinara, a veruje se da sada 13 dobilo utočište.

Bljerim Gašani, zamenik ministra unutrašnjih poslova, detaljnije je govorio o smeštaju ukrajinskih novinara, ali nije naznačio kako će se njihov broj povećati.

"Kosovo nastavlja da pokazuje međunarodnu solidarnost za zaštitu ljudskih prava nudeći privremenu zaštitu ukrajinskim novinarima i njihovim porodicama ugroženim ratom u Ukrajini", rekao je Gašani i dodao da će privremena zaštita će biti obezbeđena u skladu sa Zakonom o azilu i stupiće na snagu odmah, od dana stupanja na snagu ove odluke.

Poručio je da će u toku boravka Kosovu novinari biti biti u obavezi da poštuju tzv. kosovsko zakonodavstvo i uživaće sva prava koja im ovo zakonodavstvo garantuje.

Glas javnosti /R02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR