Glas Javnosti

OPOZICIJA U RASULU! Lutovac: Glasaćemo za predlog da se izbori pomere na jesen

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da će podržati i glasati za predlog dela opozicije koji će danas podneti ustavni zakon kojim je, između ostalog, predviđeno pomeranje i spajanje izbora za jesen.

Lutovac je rekao da su oni taj predlog već podržali, zato što bi on dao više vremena da se sprovedu preporuke ODIHR.

„Bilo bi dobro kada bi postojala dovoljan većina da se on usvoji“, naveo je predsednik Demokratske stranke.

Na pitanje da li će ga i formalno podržati u Skupštini, Lutovac je odgovorio potvrdno.

„Da, podržaćemo ga i formalno“, zaključio je Lutovac.

Prethodno je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio da će podržati predlog i da se nada njegovom usvajanju, ali da u slučaju da u toga ne dođe, neće odustati od borbe u koju su se upustili.

„Naravno da ćemo podržati taj predlog i nadamo se njegovom usvajanju, ali i u slučaju da do toga ne dođe nećemo odustati od borbe u koju smo se upustili“, rekao je Grbović.


Dragan Đilas je rekao da će ustavni zakon podneti zajedno sa kolegama iz stranke SRCE i koalicije NADA.

„To je pisao pravni tim Srbije protiv nasilja, na čelu sa profesorom Tanasijem Marinkovićem, iza koga je stala cela koalicija. Poslali smo to Ani Brnabić, mi i dalje stojimo iza toga da je to jedini način kako možemo do fer i poštenih izbora u Srbiji“, naveo je on i istakao da je njihovo da „predlože ono što je rešenje“.

Podsetimo, koalicija „Srbija protiv nasilja“ poslala je predsednici parlamenta Ani Brnabić 16. aprila predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona u kojem se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno, na jesen ove godine.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR