Glas Javnosti

Francuzi besni zbog košarkaša koji ih je "izdao"

Sport
Autor: Glas javnosti

Džoel Embid, NBA zvezda, odlučio je da na Olimpijskim igrama u Parizu bude deo reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država što je izazvalo pravu buru u Francuskoj jer je prethodno tražio državanstvo te zemlje.

Nedavno je RMC Sport objavio pismo u kom Džoel Embid saopštava Emabuelu Makronu, predsedniku Francuske, da želi da postane košarkaš te zemlje i to je samo bio početak.

Na istoimenoj radio stanici Frederik Vajs, nekadašnji francuski reprezentativac, oštro je kritikovao Embida koji je odlčio da na Igrama obuče nacionalni dres SAD-a iako je prethodno obećao da će igrati za Francusku.

„Smatram ovog dečaka odličnim igračem koliko i prljavim momkom. Mrzim ga zbog stvari koje je uradio. Mislim da on nema nikakvog poštovanja prema Francuskoj, kao ni prema svim ljudima koji traže francuski pasoš, a ne dobiju ga. I pod izgovorom da je veliki sportista, dobio je. Smatram da je to skandalozno, smatram da je sramotno. Ne zanimaju me njegovi izgovori, jer su to njegove reči, a njegove reči ne znače ništa“, rekao je ljuti Vajs.
Objasnio je i zbog čega je Francuska želela Embida.

„Moramo staviti u kontekst jednu stvar: Džoel Embid je izvanredan košarkaš. On je prošle godine bio MVP NBA lige i zato je Francuska odlučila da mu da pasoš prošlog leta, jer bismo na sportskom nivou imali neverovatne dobitke. Za mene živimo u eri sportskog poslovanja i sada biramo reprezentaciju, otprilike kao što biramo naš klub. Ko mi daje bolju ponudu? Ko mi daje najbolju šansu da pobedim? Ja ću otići tamo. I nažalost, to je prihvaćeno skoro svuda“, objasnio je bivši košarkaš.

Završio je u šaljivom tonu, ali sa ozbiljnim rečima.

„Oduzeo bih mu francusko državljanstvo i zabranio bih mu ulazak u Francusku. Nećete igrati na Olimpijadi. Doći ćete na aerodrom sa timom SAD i reći ćemo: Nemate pravo da uđete na teritoriju, idite svojoj kući. Ti si Kamerunac, ti si Amerikanac, nisi Francuz, odlazi“, rekao je na kraju košarkaš koji je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. godine.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR