Glas Javnosti

Obama i njegova žena ponizili Bajdena

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok su oni bili na bini, na njoj nije bilo mesta ni za predsednika ni za potpredsednicu

Bivši predsednik SAD Barak Obama pohvalio je "nesebičnog" Džoa Bajdena što je predao štafetu tokom obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u utorak uveče - samo nekoliko nedelja pošto je odigrao vodeću ulogu u kampanji pritiska iza scene da se obustavi njegova kandidatura za reizbor.

- U vreme kada se druga partija pretvorila u kult ličnosti, potreban nam je vođa koji je postojan i koji okuplja ljude i koji je bio dovoljno nesebičan da uradi najređu stvar koja postoji u politici - da ostavi sopstvenu ambiciju po strani zarad zemlje - rekao je Obama.

- Istorija će pamtiti Džoa Bajdena kao izvanrednog predsednika koji je branio demokratiju u trenutku velike opasnosti i ja sam ponosan na to što ga zovem svojim predsednikom, ali sam još ponosniji na to što mogu da ga zovem svojim prijateljem - dodao je.
Obama (63) je rekao i da je ono čemu se najviše divio kod svog bivšeg potpredsednika bila "njegova empatija i njegova pristojnost i njegova teško stečena otpornost".

Ali Bajden, koji se obratio na otvaranju demokratskog skupa u ponedeljak, bio je na drugom kraju zemlje dok je Obama pričao - na odmoru na višemilionskom ranču demokratskog donatora u Kaliforniji.


Obama navodnonije u Bajdenovoj "milosti", a američki predsednik smatra da je njegov bivši šef odgovoran za pobunu protiv njega nakon katastrofalne debate protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi Fox News.

Potpredsednica Kamala Haris, koju je Obama podržao tek četiri dana nakon Bajdenovog povlačenja, takođe je bila odsutna u utorak.

Javno je 44. predsednik umanjio značaj Bajdenovog peha u debati, koji je izazvao pobunu demokrata protiv predsednikove kandidature, ali je iza zatvorenih vrata Obama privatno poverio svojim saveznicima da veruje da je Bajden politički povređen debatom, navodi se u izveštaju Vašington posta.

Supruga bivšeg predsednika Mišel Obama, takođe je govorila na Konvenciji u utorak i iznela brojne reference na kampanju svog muža iz 2008. godine, ne pomenuvši Bajdena nijednom.

Mišel je tvrdila da je potpredsednica dorasla zadatku da zameni Bajdena na listi demokrata.


Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR