Glas Javnosti

Okupljaju se Rusija - Kina - Indija?

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da postoje planovi za okupljanje formata „Rusija-Indija-Kina“.

„Trio se sada ne sastaje tako često, ne našom krivicom, ali postoje takvi planovi – da se okupi ovaj format“, rekao je on tokom međunarodnog foruma „Primakovska čitanja“.

Prema rečim ministra, u poslednje vreme zajednički rad u pomenutom formatu je usporen, najpre zbog virusa korona, a potom i zbog problema na granici između Indije i Kine.
„Svejedno smo smatrali da je u takvim napetim trenucima mnogo korisnije razgovarati međusobno. Predložili smo da okupimo trojku pre otprilike godinu dana, a nedavno smo se vratili ideji, ali indijski prijatelji misle da prvo moramo u potpunosti da rešimo situaciju na granici. Razumemo ih“, objasnio je Lavrov.
On je napomenuo da postoji želja da se održi trilateralna saradnja i u Pekingu, i u Nju Delhiju.

Svi će imati koristi ako format „Rusija-Indija-Kina“ razvije zajedničke pristupe ključnim problemima Evroazije.


Između Indije i Kine postoji dugogodišnji teritorijalni spor oko pripadnosti skoro 60.000 kvadratnih kilometara u severoistočnoj državi Arunačal Pradeš, kao i planinskim područjem u severnom Kašmiru. Linija faktičke kontrole, koja zamenjuje granicu između zemalja u ovom regionu, nalazi se u regionu Ladak. U jesen 1962. ovaj spor je čak prerastao u pogranični rat.

Početkom septembra 2022. godine, Indija i Kina su sprovele novu fazu povlačenja trupa sa granica, ali nisu rešile sva pogranična pitanja, stoga su pregovori u toku. Trenutno je između 50.000 i 60.000 vojnika raspoređeno sa obe strane indijsko-kineske granice.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR