Glas Javnosti

Švedska najavila vojnu pomoć Ukrajini od 1,16 milijardi evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Švedska je obećala vojnu pomoć Ukrajini od 1,16 milijardi evra, u najvećem paketu pomoći toj zemlji koju je Stokholm do sada donirao.

„Švedska podržava Ukrajinu sa 16. paketom pomoći, svojim najvećim“, rekla je vicepremijerka Eba Buš na konferenciji za novinare i dodala da se pomoć sastoji od opreme koja je na vrhu prioriteta Ukrajine, uključujući vazduhoplovnu odbranu, artiljerijsku municiju i oklopna vozila.

Stokholm će obezbediti izviđačke avione ASC890.


Ukrajina će tako raspolagati potpuno novim kapacitetom vazdušnog radarskog izviđanja i upravljana protiv ciljeva u vazduhu i na moru, piše u saopštenju švedske vlade.

Radarski avioni omogućiće Kijevu da identifikuje krstareće rakete i dronove koji se približavaju kao i ciljeve na tlu i u moru, rekao je ministar odbrane Pal Jonson.

Švedska će takođe dati svoje ukupne zalihe od 302 oklopna transportna vozila da podrži postavljanje novih brigada ukrajinske vojske.

Paket pomoći uključuje i borbene rakete Rb99.

Švedska je takođe planirala da pošalje borbene avione Gripen Ukrajini, ali je juče suspendovala taj projekat odgovarajući na molbu partnerskih zemalja da dozvoli da se prvo Ukrajini isporuče avioni F-16.


Stokholm je juče takođe najavio plan pomoći da se grantuje energetsko snabdevanje ukrajine od 57 miliona evra.

Švedska predviđa i višegodišnji plan civilne i vojne pomoći vredan 6,5 milijardi evra za period 2024-2026 godine, da bi se Kijev podržao koliko god bude potrebno.

Ovo je 16. paket pomoći Švedske Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju u februaru 2022. godine.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR