Glas Javnosti

Ukrajinci bi da zabrane Telegram

Svet
Autor: Glas javnosti

Svim ukrajinskim zvaničnicima i vladinim agencijama treba da se zabrani da na toj ruskoj platformi imaju svoje stranice, ocenila je predsednica Nacionalnog saveta za TV i radio Ukrajine Olga Gerasimjuk.

Ukrajinske vlasti rade sa Evropskom unijom na zakonskoj regulaciji Telegrama, kako bi mogli da kazne i blokiraju tu platformu, izjavila je predsednica Nacionalnog saveta za TV i radio Ukrajine Olga Gerasimjuk.

"Kijev predlaže da se Telegram doda na listu digitalnih platformi koje podležu regulaciji, što će omogućiti da bude blokiran i kažnjen", kazala je Gerasimjuk.

Ona je predložila da se svim ukrajinskim zvaničnicima i vladinim agencijama zabrani da na toj ruskoj platformi imaju svoje stranice.

Ranije je šef Centra za borbu protiv dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Kovalenko izjavio da Kijev priprema nacrt zakona "o regulisanju dezinformacija i propagande u medijima i društvenim mrežama".


Kako je naveo, to će omogućiti ukrajinskim vlastima da zahtevaju da platforme blokiraju određene kanale.

Šef Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov izjavio je da je "Telegram problem za Ukrajinu".

"Potrebno je zakonski naterati sve da se registruju, da bude jasno ko stoji iza kog resursa", istakao je Budanov.

Osnivač Telegrama Pavel Durov izjavio je u intervjuu Takeru Karlsonu da je "Epl" zahtevao da mesindžer izbriše neke javne stranice za ukrajinske korisnike.

Takođe je rekao da "Epl" i "Gugl" mogu da cenzurišu praktično sve što je protiv njihovih pravila, kao i da vrše veliki pritisak na rad njegove aplikacije, a ne vlade.


"Obe američke kompanije su veoma jasno stavile do znanja da će Telegram biti isključen iz prodavnica aplikacija ako se ne pridržava pravila koja su definisali. Rekao bih da najveći pritisak na Telegram ne vrše vlade, nego Epl i Gugl. Kada je reč o slobodi govora, te dve platforme mogu cenzurisati u suštini sve što možete da pročitate na svom pametnom telefonu", kazao je Durov.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR