Glas Javnosti

Ovako se zapravo kuva crni čaj

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Korišćenje kvalitetne vode je ključno za dobar ukus čaja. Preporučuje se korišćenje filtrirane ili izvorske vode

Evo tri saveta za pripremu savršene šolje crnog čaja, zajedno sa receptom za najbolji čaj.

Pazite na vodu

Korišćenje kvalitetne vode je ključno za dobar ukus čaja. Preporučuje se korišćenje filtrirane ili izvorske vode, jer destilovana voda ne razvija ukuse, a voda iz česme može promeniti ukus zbog hemikalija. Takođe, crni čaj treba kuvati u vodi koja je dostigla temperaturu od 90-100°C. Nikada nemojte pripremati čaj sa hladnom vodom, čak ni za ledeni čaj; prvo skuvajte čaj, pa ga ohladite.

Nemojte prekuvati čaj

Crni čaj treba kuvati između 3 i 5 minuta. Ako se kuva kraće, čaj će biti slab, a ako se kuva duže, biće gorak. Tačno vreme namakanja zavisi od vrste čaja i željenog ukusa. Za jači čaj, koristite više lišća, a ne duže kuvanje.


Upotrebite odgovarajuće alate za čaj

Za preciznu pripremu koristite čajne kašičice (oko 2-3 grama po šolji) i infuzere ili cedila za čaj koja omogućavaju lišću da se potpuno rašire, što čaju daje bolji ukus. Cedila treba da budu dovoljno velika da omoguće listovima da se šire.

Recept za klasični crni čaj:

– Na 2,5 dcl vode stavite 1 čajnu kašičicu crnog čaja, a na 1 litar 1 supenu kašiku.
– Ostavite čaj u vodi 2-5 minuta, a zatim ga procedite.
– Čaj možete zasladiti sa malo smeđeg šećera i dodati mleko, ali bez limuna ili medaž.

Glas javnosti/K04S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR