Glas Javnosti

DA SE NE ZABORAVI ZLOČIN NAD SRPSKIM DEČAKOM! Brutalno smaknuće Dimitrija Popovića (17) iz Gračanice!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Polaganjem cveća i paljenjem sveća na groblju i pored kapele u centru Gračanice danas će biti obeležene ravno dve decenije od ubistva sedamnaestogodišnjeg Dimitrija Popovića.

Dečak, tinejdžer, ubijen je ispred kioska brze hrane nedaleko od manastira dok je sa drugovima predveče, tog. 5. juna 2004. kupovao sendvič.

Bez ikakvog povoda, Aljbert Krasnići iz Prištine, iz "audija" u pokretu, za čijim je volanom bio takođe Albanac Ljabinot Gaši ispalio je rafal u pravcu kioska ispred koga je bilo više osoba. Metak je Dimitrija pogodio u glavu.

Izdahnuo je na mestu.

- Naš Dimitrije je ubijen u sedamnaestoj godini. Nije dočekao ni maturu, ni da ga majka oženi - oplakuje njegova majka Jorgovanka.

Voleo je, govorila nam je tokom prethodnih parastosa njen Dimitrije medicinu, koja mu je bila prva ljubav, imao je sklonosti i za pisanje tekstova, za sport... Često je govorio da će da postane lekar.


(Foto: Privatna arhiva)

Dimitrijev brat Srđan, danas načelnik Kosovskog okruga opominje da je Dimitrije žrtva bezakonja, ali i da mora biti opomena za naredne generacije da se ovakva brutalna ubistva na nacionalnoj osnovi, usmerena prema Srbima, ne smeju više dešavati na Kosovu i Metohiji.

- Ono što se dogodilo Dimitriju nikada nikome ne bih poželeo. Niti takvu patnju porodici, jer je na najsvirepiji način prekinut jedan život. Iako je naša porodica iz Gračanice, do 1999. živeli smo u Prištini, a potom, kada su svi Srbi izbegli iz grada vratili smo se u Gračanicu.

I baš kada smo pomislili da će prestati sa kidnapovanjima i ubistvima Srba, koja su obeležila tu nesrećnu 1999. godinu, kao grom iz vedra neba snašla nas je Dimitrijeva smrt - rekao je svojevremeno Popović, kojem je mlađi brat poveravao mladalačke tajne i planove.

Priseća se Srđan da je bio veoma blizak sa svojim bratom koji je, iako tinejdžer, bio veoma zreo za svoje godine:

- Moj brat je bio žrtva iživljavanja mladih Albanaca koji su se vozili te večeri kroz Gračanicu. Prethodno su rekli da će otići da ubiju nekog Srbina - govorio je Srđan Popović.


(Foto: Printskrin)

Nikada neće, kaže, zaboraviti bol i šok koji su porodica, on i roditelji preživeli kada su im Dimitrijevi drugovi javili da je ubijen:

- Bol ne jenjava, a na sve načine nastojimo da zadržimo sećanje na njegovu nevino prolivenu krv, na našeg Dimitrija koji je tek počeo da se raduje životu.

Popovići nikad nisu pomišljali na osvetu. Nisu se radovali ni Krasnićijevoj smrti.

- Tragedija je tragedija - govorili su, ne prestajući da žale i spominju Dimitrija..

U centru Gračanice sagrađena je kapela u znak sećanja na Dimitrija, jedna od ulica nosi ime Dimitrija Popovića, a svake godine se održava i memorijalni fudbalski turnir.

Ubicu ubio otac

Albert Krasnići priznao je ubistvo bez imalo kajanja. Odležao je svega četiri godine. Januara 2021. ga je ubio otac, koji je prethodno fizički napao bivšu suprugu.


Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR