Glas Javnosti

DA LI MINISTARKA PRAVDE Maja Popović podržava KRIMINAL predsednika Komore javnih izvršitelja Bojana Kostića ?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka pravde se dana 06.03.2024. godine sastala sa predsednikom Komore javnih izvršitelja Bojanom Kostićem, verovatno radi zaštite nezakonitog rada dela izvršitelja na čelu sa predsednikom Bojanom Kostićem, a radi se o sticanju protivpravne imovinske koristi merene stotinama miliona evra dinarske protivvrednosti.

Glas javnosti uputio je dana 04.09.2023. godine, predsedniku Komore javnih izvršitelja Zahtev za dostavu informacija od javnog značaja povodom prekršenog antikoruptivnog člana 300 Zakona o izvršenju i obezbeđenju RS od strane većine javnih izvršitelja, sudija i advokata, a čime je pričinjena ogromna šteta državi.

Foto: Glas javnosti

Predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić u svom odgovoru od 20. septembra 2023. godine priznao je da su sudovi suprotno Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, nezakonito doneli predmetna rešenja o izvršenju, ali je priznao da su on i određeni javni izvršitelji sprovodili nezakonita rešenja o izvršenju suda, iako su znali da su nezakonito doneta. Jasno se izjasnio u delu svog odgovora: „Tačno je da je sud dao dozvolu za izvršenje u predmetima koje ste naveli, tako da su sva pitanja koja su upućena meni trebalo da budu upućena sudu koji je doneo rešenja o izvršenju i odredio javne izvršitelje za postupanje.“ 

Foto: Glas javnosti

Iako je predsednik Komore javnih izvršitelja priznao nezakonito postupanje, samim tim i korupciju, odgovor ministarke pravde je izostao.

Suprotno, ministarka pravde se dana 06.03.2024. godine sastala sa predsednikom Komore javnih izvršitelja Bojanom Kostićem, obavestivši javnost da Ministarstvo pravde nastavlja sa pružanjem podrške u radu svih organa kojima su preneta javna ovlašćenja, verovatno kao nastavak uspostavljene uspešne saradnje sa Komorom javnih izvršitelja o kojoj je obaveštena javnost 25. avgusta 2023. godine.

A da sve bude još poštenije i ministarka Maja Popović dana 04.09.2023 je obaveštena o protivpravnim radnjama pojedinih izvršitelja na čelu sa Bojanom Kostićem. 



Foto: Glas javnosti

Predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić, umesto da se krivično procesuira, uživa privilegije ministarke predstavljajući sebe kao poštenog nosioca jedne od najznačajnijih institucija Republike Srbije i to u javnim susretima sa ministarkom pravde, nosiocem najznačajnijeg i najosetljivijeg ministarstva u zemlji.

Nemamo saznanja da je na osnovu priznanja predsednika Komore i prikupljenih dokaza pokrenut krivični postupak protiv nekog od učesnika korupcije. Ne znamo da li zapravo ministar pravde štiti i omogućava da se korupcija nastavi, ironično najavljujući u svom govoru 22. avgusta 2023. godine „nultu toleranciju na korupciju“ ili zapravo nema kontrolu nad svojim pomoćnicima i saradnicima u delu borbe protiv korupcije.

Ono o čemu imamo nesumljiva saznanja je da prioritetni cilj Vlade Republike Srbije tzv. „nulta tolerancija na korupciju“ deo Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, a koji je ministarka pravde proklamovala, je za sada izneveren.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR