Glas Javnosti

Na današnji dan 1999. godine je poginuo MILENKO PAVLOVIĆ: HEROJ JUGOSLOVENSKE AVIJACIJE! 'Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!' (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre 22 godine na današnji dan je poginuo potpukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Žrtvovao se kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998.

Važi za jednog od najhrabrijih i najvoljenijih srpskih vojnika zbog neverovatnog gesta koji je učinio tokom NATO okupacije.

Naime, nakon pogibije majora Zorana Radosavljevića 26.marta, shvaćeno je da su naši avioni u poluispravnom stanju. Svaki novi let, nosio je sa sobom ogroman rizik.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i sam je krenuo ka Batajnici.

Prišao je avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“ Izvukao je mladog pilota iz aviona i poleteo put rodnog kraja.

Nažalost, broj protivničkih aviona je bio prevelik a Milenkovom avionu je odmah po poletanju otkazao generator naizmenične struje. Kada je njegov avion bio pogođen, Pavlović se nije katapultirao. Oni koji ga poznaju kažu da nikada ne bi napustio svoj avion, čak i da je za to imao priliku. Njegove poslednje reči koje su se čule u prenosu sa komandom su bile –Imaju me.

Pavlović je sahranjen 6. maja na Bežanijskom groblju. Za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR