Glas Javnosti

ONA JE NAJMLAĐA ŽRTVA ZLOČINAČKE NATO AGRESIJE! Mala Bojana imala samo 11 meseci, nastradala zajedno s ocem! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je Bojana Tošović iz Merdara kod Kuršumlije, nastradala 10. aprila 1999. kada je imala samo 11 meseci.

U napadu je poginuo i njen otac Božina, a majka Marija u sedmom mesecu trudnoće teško je ranjena.

Bojana Tošović je najmlađa žrtva agresije na SR Jugoslaviju tokom proleća 1999. godine. Bojana je poginula sa svojim ocem Božinom, 11. aprila 1999. godine, u selu Merdare, na putu između Podujeva i Kuršumlije.

Tokom agresije za 78 dana pogunulo je 78-oro dece, a među njima je i mala Bojana Tošović, koja je imala samo 11 meseci života.

Za te užasne zločine niko nikada nije odgovarao a tužbe za zločine protiv NATO generala i sekretara nisu nikada ušle u proceduru, jer su posle 2001. godine proglašene ništavnim.

Na fotografiji su nastradali, devojčica Bojana i njen otac Božina...


"Oko 23.30 počele su bombe da padaju nedaleko od naše kuće, mi smo se spustili u podrum. Zavili smo Bojanu u ćebe, ona je tada imala 11 meseci, i spustili se u podrum. Zaboravili smo flašicu sa mlekom, suprug se vratio po flašicu do kuće.

Kada je stigao ponovo u podrum uzeo je Bojanu u naručje, čučnula sam pored njih i kada je bomba udarila u temelj od kuće, sve nas je zatrpala zemljom. Od silne udarca usta su mi bila puna krvi", prisećala se svojevremeno Marija, majka nastradale devojčice.

Ranjen i zatrpan dozivao suprugu da se ne plaši, otac i brat ih zatrpane golim rukama otkopavali

Iako je njen suprug Božina bio zatrpan zemljom i ranjen, dozivao je suprugu Mariju, govoreći joj da se ne plaši.


(Foto: Instagram)

"Čula sam da me neko zove, to je bio moj suprug, on je bio zatrpan isto zemljom. On je bio ranjen, ali u svesnom stanju, pričao je. Nakon toga stigli su moj otac i brat, koji su rukama pokušavali da nas izvuku iz zemlje, bombe su padale celu noć", priča Marija o toj strašnoj noći uoči Uskrsa 1999. godine.

Spasioci su, kaže Marija, prvo rukama izvukli njenog supruga Božinu:

"Moj tata je tada jedini video da se Bojana, moja beba, ugušila. Ujutru sam saznala da mi je beba mrtva, a suprug podlegao povredama zbog unutrašnjeg krvarenja".


Glas javnosti/Instagram Megdan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR