Glas Javnosti


EVO KAKO DA SPREMITE DOMAĆI MAKEDONSKI AJVAR: Bolji je od svakog SRPSKOG, evo u čemu je CAKA (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Ovaj specijalitet od paprike decenijama unazad se pravi na podneblju Balkana, a mnogi su se složili da je najbolji onaj po makedonskoj recepturi

Ovo doba godine idealno je za pripremanje zimnice. Malo ko u Srbiji može zamisliti trpezu u hladnijim danima a da na njoj nema ajvar. Ovaj specijalitet od paprike decenijama unazad se pravi na podneblju Balkana, a mnogi su se složili da je najbolji onaj po makedonskoj recepturi.:

AJVAR.gif
foto:

Sastojci:

10 kg crvene paprike;

3 velika plava patlidžana;

5 dcl ulja;

so po želji;

1 velika kašika šećera

Ajvar
foto: društvene mreže

Priprema:

Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, pa ih složite u mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocedile (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje). Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede.

Youtube/printscreen
foto: Glas javnosti

Oceđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru. Tokom kuvanja smesu neprestano mešajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. morete da vidite dno šerpe. Dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom ili nekim starim ćebetom da ih "utoplite". Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mesto.

Glas javnosti / E02S

 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR