Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE: U Americi dominira novi podsoj koronavirusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjenim Američkim Državama cirkluliše nova grupa podvarijanti koronavirusa. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trenutno je dominantna "porodica varijanti" neobičnog naziva - Flert.

Jedna od podvarijanti Flerta je KP.2 i ona je zaslužna za oko 25 odsto svih infekcija u SAD. Sve varijante koje su u opticaju deo su omikron soja virusa SARS-CoV-2 opšte poznatog kao koronavirus.

Megan L. Rejni, dekanka Fakulteta javnog zdravlja na Jejlu, rekla je da Flert (FLiRT) ima neke karakteristike koje zabrinjavaju, a među kojima su promene na spajk proteinu, odnosno šiljcima virusa virusa koji su odgovorni za njegovo širenje među stanovništvom, to jest omogućavaju da se virus „zakači“ za organizam i izazove bolest.


CDC navodi da kovid-19, bolest izazvana koronavirusom, i dalje predstavlja značajnu pretnju po javno zdravlje, uprkos ukupnom smanjenju ozbiljnih oboljenja izazvanih ovim virusom. Međutim, stopa hospitalizacije obolelih od kovida ostaje visoka kod starijih od 65 godina.

Američki Komitet za imunizaciju je preporučio svima koji su stariji od 65 godina da prime dodatnu dozu vakcine protiv kovida. Ističu da bi primena ovih preporuka trebalo da ojača imunitet protiv virusa i smanji rizik od ozbiljnih stanja koja bolest može da izazove, uključujući i smrt.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR