Glas Javnosti

HRVATI NEMAJU SVOJU ISTORIJU, ZATO PRISVAJAJU SRPSKU: Gde su im kraljevi, crkve, zadužbine, povelje, dvorovi, grobovi...? TEKST KOJI IH JE UNIŠTIO!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Jedan veoma zanimljiv tekst istoričara Petra B. Bogunovića o Hrvatima koji je veoma čitan na društvenim mrežama ponovo je aktuelan. On potpuno raskrinkava Hrvate i njihovu državu a naročito san o "tisućljetnoj istoriji". Ovo su činjenice.

Ukoliko vam u Hrvatskoj, na Zapadu, ili čak u Srbiji, neko krene da priča o »hrvatskom srednjem veku« (čitaj: tragikomičnoj diznilend-pseudoistoriji), postavite takvim opskurnim sagovornicima, veoma jednostavna (ali ključna) pitanja, koje navodimo u tekstu.

Naime, svi novokomponovani narodi, koji nemaju svoju istoriju, posežu za tuđim kulturno-istorijskim nasleđem (istorijskim ličnostima, događajima ili spomenicima materijalne prirode).


Po pitanju Hrvata, i njihove tisućletne istorije, postavio bih kao istoričar samo deset jednostavnih pitanja:

1. Gde su hrvatski knjaževi i župani sahranjeni?

2. Gde su grobovi i mauzoleji hrvatskih kraljeva?

3. Gde su povelje hrvatskih kraljeva?

4. Gde je kovani novac i gde su pečati hrvatskih kraljeva (koje inače imaju, svi, njima susedni narodi)?

5. Gde su rudnici hrvatskih kraljeva?

6. Gde su diplomatska pisma hrvatskih kraljeva?

7. Gde su dvorci hrvatskih kraljeva?

8. Gde su zadužbine (crkve i manastiri) hrvatskih kraljeva?

9. Gde su bilo kakvi pomeni i dokazi u Rimu ili Carigradu o krunisanju hrvatskih kraljeva (koji uzgred postoje za sve vladare njima susednih naroda)?

10. Gde je narodna epika o hrvatskim kraljevima (čitaj: u hrvatskom narodu uopšte ni ne postoji narodna epika srednjeg veka)?


U Dubrovniku, Zadru, Splitu i Zagrebu imaju dokumenta stranih srednjovekovnih vladara (Mlečana, Srba, Nemaca, Grka, Mađara, Bugara, Turaka, i sl.), samo nema (apsolutno nigde) hrvatskih kljaževa, župana i kraljeva.

Naravno, zapitaćete se, kako je to uopšte moguće?

Ovo je svakako pitanje i za zvaničnu srpsku (germanofilnu) istoriografiju, prožetu sa brojnim autošovinističkim elementima.

 


Petar B. Bogunović

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR