Glas Javnosti

DVE DECENIJE OD MARTOVSKOG POGROMA: Albanci ubijali Srbe dok je Kfor gledao! PLANIRANO POTPUNO ETNIČKO ČIŠĆENJE! (VIDEO, FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan pre 20 godina dogodio se pogrom nad Srbima sa Kosova i Metohije, u kome je ubijeno devetoro Srba, stotine povređeno, oko 4.000 proterano, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava, manastira i svetinja.

Povodom dvodecenijske godišnjice Bezbednosno-informativna agencija (BIA) pripremila je publikaciju u kojoj je prvi put detaljno opisana kompletna rekonstrukcija svega što se dešavalo tog 17, 18. i 19. marta, kao i detalje o događajima koji su prethodili i koji predstavljaju plansko pripremanje za etničko čišćenje Srba 2004.

U publikaciji su korišćeni podaci koji su prikupljeni operativnim radom BIA, obaveštenja prikupljana od svedoka koja su sabirana u dužem vremenskom periodu, sudska dokumentacija i drugi relevantni izvori o pravoj prirodi ovog planskog i sistematskog napada na Srbe.

- Nastojanja albanskih ekstremista da Martovski pogrom Srba 2004. predstave kao spontanu reakciju Albanaca na nesrećni slučaj davljenja albanskih dečaka iz sela Čabra u reci Ibar, za šta su zlonamerno okrivljeni Srbi, predstavlja samo paravan prethodno dobro planirane i pripremane akcije etničkog čišćenja Srba sa KiM i uništavanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta, tj. brisanja tragova njihovog vekovnog postojanja na tom prostoru - navodi se u publikaciji BIA.


Tajni sastanci

Kako se ističe, planovi albanskih ekstremista da izazivanjem opšte pobune preuzmu vlast u Prištini i u potpunosti etnički očiste pokrajinu od Srba donosili su se na tajnim sastancima koje su organizovali albanski ekstremisti.

- Po tom pitanju je održano više tajnih sastanaka na različitim lokacijama, a najznačajniji sastanci su održani u stanu Azema Sulje u Prištini, u naselju Pejton, gde su uz prisustvo političkog rukovodstva DPK, bliskih političkih partija i organizacija, kao i rukovodstva ŠIK, donete odluke o organizovanju pobune i Martovskog pogroma Srba.


(Foto: Jutjub)

Posebno angažovanje na pripremi pobune i etničkog čišćenja Srba ispoljili su pripadnici ilegalne albanske službe bezbednosti ŠIK, koji su neposredno na terenu grupisali svoje članove po opštinama i animirali ektremiste da se u što većem broju odazovu rušilačkim demonstracijama i napadima na Srbe u njihovim domovima - navodi se.

Najistaknutiji teroristi

U oružanom napadu na Srbe bila je uključena i teroristička grupa koju je predvodio Ibrahim Keljmendi iz Peći, a kojoj su pripadali Agron Sulejmani, Fljorim Ejupi, Škumbin Mehmeti, Faik Šaćiri, Aljban Dizdari, Bedri Krasnići, Bajram Ismalji, Ćerim Keljmendi, Faton Sulejmani i drugi.


(Foto: Jutjub)

- Radi se o grupaciji ekstremista i terorista koja je organizovala i izvršila brojne zločine i politička ubistva na KiM nakon 1999, a po nalogu ekstremnog albanskog političkog krila - konstatuje BIA.

Početak pogroma

Povod za najveće etničko čišćenje Srba od 1999. bilo je davljenje trojice albanskih dečaka 16. marta 2004. iz sela Čabra. U kosovskim medijima su optuženi Srbi da su decu navodno pojurili uz pomoć pasa u reku. Ova lažna i orkestrirana vest bila je okidač za unapred osmišljenu i precizno dogovorenu reakciju Albanaca.


(Foto: Jutjub)

- Značajnu ulogu u kreiranju ove dezinformacije imao je Halit Berani iz Kosovske Mitrovice, aktivista Odbora za zaštitu ljudskih prava - navodi BIA. Više hiljada albanskih ekstremista je u podne 17. marta iz južnog dela prešlo u severni deo Kosovske Mitrovice. Koristili su automatsko i snajpersko naoružanje i ubili troje Srba, ranili preko 200, kao i 11 pripadnika francuskog kontingenta Kfora, koji su u obračunu ubili četvoricu albanskih ekstremista.

Organizatori napada

Organizatori napada na Srbe u severnom delu Kosovske Mitrovice bili su Ismet Hadža, bivši komandant vojne policije OVK za naselje Vaganica, njegov zamenik Nedžad Čubrelji, kao i Haki Mehmeti, Besim Čitaku, Ahmet Hiseni i Bekim Šuti, koji je dopremio oružje albanskim teroristima.


(Foto: Jutjub)

- U nasilju nad Srbima i uništavanju njihove imovine posebno je ekstreman bio Jetulah Dibrani, bivši pripadnik OVK, koji je inicirao i učestvovao u paljenju i uništavanju srpskih kuća u selu Svinjare. U ovom selu aktivnu ulogu imali su i Bedžet Šefki i njegov sin Begu - navodi BIA.

Selo Svinjare i Čaglavica

U selu Svinjare albanski ekstremisti su 18. marta od 12 do 13 časova napali meštane Srbe i tom prilikom zapalili veći broj srpskih kuća i pomoćnih objekata. Uz pomoć pripadnika UNMIK policije, meštani su iz zone napada premešteni u drugi kraj sela, da bi u 17 časova iz sela evakuisali žene i decu. Napuštene kuće Albanci su sistemski palili, a 20. marta Srbi su evakuisani u Zvečan. U selu nije ostao nijedan meštanin srpske nacionalnosti od ukupno 700, koliko ih je bilo krajem 1999.


(Foto: Jutjub)

- Albanski ekstremisti su, paralelno sa drugim aktivnostima, sinhronizovano započeli napade na Srbe u Čaglavici i okolnim srpskim selima, kao i u Prištini, Podujevu, Vučitrnu, Istoku, Đakovici, Prizrenu, Suvoj Reci, Lipljanu, Uroševcu, Vitini, Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i drugim mestima u kojima su živeli preostali Srbi. Jedni od najekstremnijih učesnika napada u Čaglavici bili su Sadik Ademi, Zumber Ademović, Isa Hiseni, Isa Bajrami, Emir Haljimi, braća Muharem i Abaz Salihu, braća Bekim i Bljerim Fazljiu - navodi BIA.

Kfor neće da pomogne

Pripadnici Kfora su 23. marta u Gračanicu prevezli oko 200 Srba, koji su boravili u njihovim bazama u Prištini i Obiliću. Oni su 17. marta sugerisali Srbima iz Gračanice da se naoružaju i brane, uz obrazloženje da jedinice Kfora nisu u mogućnosti da zaštite njihove živote.

- Paralelno sa drugim ekstremističkim aktivnostima, 17. marta u vremenu od 12 do 13 sati, u kafiću "Pranvera" u Podujevu, u vlasništvu Sameta Arifija, okupila se grupa od 20 do 25 osoba, koja je zatvorila kafić, a prisutni su obukli crne uniforme i podelili naoružanje, odakle su u crnim džipovima bez registarskih tablica otišli u dva pravca, jedna grupa u pravcu sela Kačandol kod Šalje Bajgorske u pravcu Kosovske Mitrovice, a druga u pravcu Podujevo-Vučitrn, na planinu Čičavicu, kako bi zaustavili kontrolne tačke, odakle bi nastavili oružana dejstva - navodi BIA.


(Foto: Jutjub)

Kako se navodi, u Podujevu su, između ostalog, potpuno uništili pravoslavno groblje, a prema svedočenju čeških vojnika Kfora, albanski ekstremisti su vadili kovčege iz grobova, rasturali kosti i lomili nadgrobne spomenike.

Slatina i Štrpce

U selu Slatina grupe albanskih ekstremista, među kojima su bili i sinovi nekadašnjeg lokalnog komandanta bivše OVK, palili su kuće i prebijali starije Srbe. Osamdesetogodišnji Srbin je izgubio oko kada je pogođen kamenom, a drugi starac je teže ranjen udarcem mačetom u glavu. Albanski ekstremisti su narednih dana opljačkali i spalili sve kuće.

U Štrpcu su u Martovskom pogromu smrtno stradali Stolić Dobri i njegov sin Borko, a kako navodi BIA, postoje osnovane sumnje da su to krivično delo izvršili pripadnici KPS Besnik Asani, Nedžmendin Isljami i Dževat Murtezi, te da je u tim ubistvima učestvovao i Heset Saljihaj.


Učestvovalo preko 50.000 Albanaca

Procene UN policije bile su da je u nasilju na 33 lokacije učestvovalo više od 51.000 Albanaca, a po procenama OEBS i Hjuman rajts voča, učestvovalo je čak 60.000 Albanaca.

Uhapšena su 163 lica osumnjičena za podmetanje požara, pljačku, ubistva i ostala krivična dela. Samo je 140 osoba pritvoreno nakon zločina, a ukupno ih je, do marta 2010, procesuirano tek 400. Većina je u sprovedenim krivičnim postupcima oslobođena, a onima koji su osuđeni izrečene su im simbolične kazne.

Ubijeni Srbi

Slobodan Perić (3. 9. 1952)
Dobri Stolić (19. 5. 1955)
Borko Stolić (15. 9. 1982)
Borivoje Spasojević (10. 11. 1941)
Jana Tučev (27. 12. 1968)
Zlatibor Trajković (21. 9. 1942)
Dragan Nedeljković (oko 50 godina)
Nenad Vesić (4. 7. 1950)
Dušanka Petković (19. 1. 1934)

Izveštaj UNMIK na dan 21. 3. 2014.

25 mrtvih, od čega 9 Srba i 16 Albanaca
867 povređenih civila
oko 4.000 raseljenih Srba
100 policajaca UNMIK i KPS povređeno
57 pripadnika Kfora ranjeno
286 kuća spaljeno
80 kuća oštećeno
30 crkava spaljeno
11 crkava i manastira oštećeno
51 vozilo UNMIK spaljeno
55 vozila UN oštećeno
17 vozila KPS oštećeno
24 civilna vozila oštećena

Glas javnosti/K05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR