Glas Javnosti

Tri od četiri astmatičara prave greške prilikom korišćenja pumpice: Na šta treba uvek obratiti pažnju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nepravilna primena znači da pacijent sa svakim udahom leka uzima manju dozu leka i u riziku je od pogoršanja

U apotekama širom Srbije od juna 2022. godine postoje savetnici za astmu koji su posebno obučeni farmaceuti za pomaganje osobama koje žive sa astmomUtvđeno je da prilikom korišćenja pumpice bar jednu grešku napravi tri od četiri pacijenta, a dva od tri pacijenta pravi bar dve greške.

- Otkada smo počeli da pružamo ovu uslugu u apotekama, više od 700 osoba sa astmom je dobilo pomoć farmaceuta. Analizom podataka primetili smo da mnoge osobe sa astmom veruju da je njihova bolest pod kontrolom, iako to nije slučaj. Kod nekih je uzrok bila nepravilna primena pumpica, iako su verovali da ih pravilno koriste, kod drugih je razlog bio izloženost nekim provocirajućim faktorima, za koje nisu bili svesni da im smetaju, na primer određena hrana, kućni ljubimci, neki lekovi protiv bolova ili za lečenje kardioloških problema. Ima i onih pacijenata koji pravilno i redovno koriste svoje lekove, umeju dobro da izbegavaju okidače, a ipak nemaju dovoljno dobru kontrolu astme. Neki od njih nisu svesni da su njihovi simptomi takvi da je potrebno da se jave lekaru. Takve pacijente upućujemo lekaru – objašnjava Nikolina Skorupan, farmaceutkinja farmaceutske komore Srbije.


Nepravilna primena znači da pacijent sa svakim udahom leka uzima manju dozu leka i u riziku je od pogoršanja. 

Najčešće greške koje se prave su: pacijent ne ispravi leđa prilikom udaha, ne izdahne vazduh u potpunosti pre udaha leka, ne zadrži dah 10 sekundi nakon udaha leka, ne ispere usta i grlo nakon primene pumpice sa kortikosteroidom, ne očisti usnik suvom krpom nakon primene leka.

- Nepravilna primena pumpica jeste jedan od vodećih razloga loše kontrole astme, ali tu su i neredovna primena pumpica, prekid primene pumpice kada se osoba oseća dobro, respiratorne infekcije, neadekvatno lečena alergijska kijavica, određeni lekovi, sastojci hrane, duvanski dim i alergeni iz okruženja. Ukoliko pacijenta simptomi astme bude noću ili im je potrebna pumpica za brzo olakšanje disanja češće od jednom nedeljno, potrebno je da se obratite savetniku za astmu u apoteci. Oni se mogu pronaći pretragom po gradovima na sajtu Farmaceutke komore Srbije u delu „Pronađi savetnika“. Osim toga, na Yotube kanalu Farmaceutske komore mogu se pronaći video uputstva za pravilnu primenu svih, u Srbiji trenutno dostupnih pumpica – napominje Skorupan.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR