Glas Javnosti

BEDNO: Sramni američki ambasador zatražio odlaganje ali ne i UKIDANJE uredbe kojom se uvodi evro kao jedina valuta na Kosovu i Metohiji

Vesti
Autor: Glas javnosti

Posle serije oglašavanja međunarodnih zvaničnika koji upozoravaju na negativne posledice uredbe Centralne banke Kosova po srpsku zajednicu, kao i jučerašnjeg poziva Kvinte, da se ova odluka suspenduje, danas je slično sada i samostalno zatražio i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

Uoči početka primene uredbe tzv. centralne banke kosova kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer sastao se sa guvernerom CBK, Ahmetom Ismailjijem.

Tzv. "centralna banka kosova" je krajem godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na tzv. "Kosovu". Ova uredba, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.



Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Dinar i nakon rata 1999. u većinski srpskim sredinama funkcioniše u kontinuitetu,

Hovenijer kaže da je na ovom sastanku ponovio zabrinutost SAD-a u vezi sa primenom pomenute odluke, te zatražio se to odloži.

„Ponovio sam zabrinutost SAD u vezi sa primenom izmenjene uredbe o gotovinskom poslovanju. Pozivamo da se sprovođenje odloži kako bi se ostavilo dovoljno vremena za efikasnu tranziciju i javnu komunikaciju kako bi se ublažio negativan uticaj na građane“, napisao je Hovenijer na mreži X.

Reakcija američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, dolazi samo dan nakon što su države članice Kvinte, među kojima je i SAD, pozvale na suspenziju ove odluke.


„Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država napominju da nedavna uredba Centralne banke Kosova (KCB) o gotovinskom poslovanju, koja ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom“, poručili su juče.

Ambasada SAD u Prištini je još prošle nedelje pozvala kosovsku vladu da ponovo razmotri odluku, da se konsultuje sa zajednicama koje su pogođene, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena da se sprovedu odluke, kako bi se ublažio uticaj Uredbe.

Takođe prošle nedelje, zabrinutost je zbog ove uredbe, posebno što će ona uticati na građane u večinski srpskim sredinama, izrazio je i šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog.

Uoči početka primene uredbe CBK-a, danas u Beograd, na sastanak sa srpskim predsednikom, dolazi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji sutra putuje i u Prištinu.

Ipak, portparol EU, Petar Stano za prištinske medije kaže da je ta poseta „deo njegovog kontinuiranog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u procesu dijaloga koji vodi EU“.



Glas javnosti(KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR