Glas Javnosti

Pregovori Izraela i Hamasa u "ćorsokaku"

Svet
Autor: Glas javnosti

Televizija "Kan" je prenela da se pregovori "trenutno ne odvijaju" pošto su "Egipat i Katar usvojili stav Hamasa", odnosno da su predložili da se zaključi prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca

Mirovni pregovori između Izraela i Hamasa privremeno su obustavljeni zbog velikih nesuglasica, javila je izraelska televizija "Kan", pozivajući se na anonimne izvore.

Izraelski medij "Harec" je, citirajući neimenovani izvor iz inostranstva, potvrdio da su pregovori uz posredstvo Katara i Egipta dospeli u "ćorsokak", te da nema napretka.

Naime, televizija "Kan" je prenela da se pregovori "trenutno ne odvijaju" pošto su "Egipat i Katar usvojili stav Hamasa". Prema pisanju medija, posrednici su predložili da se zaključi prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca.


Neimenovani izvori su rekli za televiziju da postoji "velika" razlika u stavovima između palestinske grupe i Izraela, posebno o tome kako bi svaka strana definisala "kraj rata". Dodaje se da velike nesuglasice postoje i oko odbijanja Izraela da bezuslovno oslobodi zatvorene borce Hamasa.

Premijer Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani otkrio je ranije da je poslednjih nedelja "došlo do pomeranja", ali da se "nažalost stvari nisu kretale u pravom smeru".

"Trenutno smo u gotovo pat-poziciji", rekao je on.

Šeik El Tani je napomenuo da "jedna strana želi da prekine rat, a zatim da priča o taocima, dok druga strana želi taoce, ali i da nastavi rat". Malo je nade za napredak osim ako se Izrael i Hamas ne usaglase oko ovog fundamentalnog pitanja, upozorio je on.

Katarski premijer je takođe postavio pitanje da li Izrael iskreno traži prekid sukoba.

"Ne mislim da oni ovo razmatraju kao opciju", rekao je on.


Rat u Gazi izbio je prošlog oktobra nakon što su militanti Hamasa izveli smrtonosni upad na teritoriju Izraela, ubivši, kako se procenjuje, 1.200 ljudi i otevši još stotine, većinom civile.

Izrael je uzvratio vojnom kampanjom protiv oružane grupe, podvrgavajući gusto naseljenu palestinsku enklavu mesecima teškog vazdušnog bombardovanja.

Prema ministarstvu zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas, izraelska vojna operacija odnela je živote više od 35.000 Palestinaca, a skoro 80.000 je povređeno.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR