Glas Javnosti

Kakva je veza između ranije menopauze i bolova u mišićima?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Žene koje uđu u menopauzu ranije, odnosno pre 40. godine, izložene su za 13 procenata većem riziku od bolova u mišićima i smanjenju mišićne mase, kao i za 15 odsto umanjenim fizičkim sposobnostima nego žene koje taj prirodni proces dožive između 45. i 50. godina života, pokazuje novo istraživanje američkog Menopauz Sosajeti (The Menopause Society).

Žene koje menopauza zadesi preuranjeno zbog hirurške intervencije – najčešće je reč o otklanjanju jajnika, izloženi su još većoj opasnosti od intenzivnih bolova u mišicima od onih koje su u tu fazu promena ušle prirodno, nakon 45 godine starosti, objavljeno je u naučnom žurnalu „Menopauz Sosajeti“.

Jedna od učesnica istraživanja, koje je analiziralo efekte i različite uzroke početka menopauze na 650 žena, dr Stefani Fabion naglašava da rezultati ukazuju da je uzročnik bolova pre nedostatak ili disbalans određenih hormona nego starosno doba u kojoj menopauza počinje.


Ona tvrdi da ispitivanja pokazuju da hormonalna terapija pre prirodnog ulaska u fazu menopauze može značajno da umanji rizik od bolova u mišićima, kao i gubljenje mišićne mase, te da – ukoliko se blagovremeno pribegne toj vrsti terapije, godine starosti u kojima počinje menopauza prestaju da budu faktor pojave takvih zdravstvenih problema.

Dr Fabion dodaje da su blaži oblici bolova u mišićima vrlo česta pojava u starosnoj grupi između 45 i 50 godina i da u Sjedinjenim Američkim Državama čak 54 procenta žena ovih godina povremeno pati od takvih problema.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR