Glas Javnosti

SVEŠTENIK GOJKO PEROVIĆ O PRAVILIMA KOJIH TREBA DA SE PRIDRŽAVAJU VERNICI ZA VASKRŠNJI POST

Život
Autor: Glas javnosti

Vaksršnji post, počeo je 18 marta i trajaće sedam nedelja.

Pored toga što je najduži i trajaće punih 48 dana, ovaj post se smatra i najstrožim jer se veći deo njegovog trajanja, vernici uzdržavaju od hrane, a najveći deo se posti na vodi.

"Ovaj post je najstrožiji i najduži, ali istovremeno je i najvažniji. Ne smatramo ga samo nizom zabrana, već priliku za duhovnu regeneraciju.

Kroz teme istine, ljubavi i zajednice, prolazimo kroz iskušenja koja nam postavlja Gospod. Važno je da idemo sa Hristom, da slušamo njegovu reč i da u poslednjoj sedmici uđemo u Jerusalim, jer nas On vodi putem večnog života."

Otac Gojko ističe važnost oslobođenja od poriva za hranom, što nas vodi ka introspekciji i fokusu na duhovni rast. Pored minimalizacije unosa hrane, podstiče nas da se okrenemo bogosluženju i čitanju Božje reči, kako bismo pronašli unutrašnji mir i saosećanje prema drugima.


(Foto: Jutjub)

- Ključni momenat ovog posta je takođe obavljanje svete tajne ispovesti, što nam pomaže da olakšamo dušu i sagledamo sebe i druge iz perspektive vere - kaže otac Gojko u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 i objašnjava kako crkva gleda na ljude koji ne poste i ne dolaze na službe:

- Ne osuđujemo nikoga. Samo stoji otvoreni poziv izrečen ustima Jovana Zlatoustog na Vaskrs ujutru: "Dođite svi koji ste postili i koji niste." To ne znači da ne treba postiti; to je samo jedno ohrabrenje za ljude koji nisu postili, jer je trpeza ta praznična postavljena i za njih.

Čovek kome radi savest razmisliće u tom smislu, da ako Gospod ne deli ljude, zašto se i on ne bi potrudio da bude drugačiji nego do sada - zaključio je.


Glas javnosti/K1

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR