Glas Javnosti

Maniri i kućno vaspitanje: Zašto su nam potrebniji sad nego ranije?

Porodica
Autor: Glas javnosti

"Molim", "hvala", "izvoli", "žao mi je" - četiri jednostavne reči koje su nekada bile temelj dobrog ponašanja i kućnog vaspitanja, danas se, nažalost, sve ređe čuju.

U vreme kada su temelji lepog ponašanja bili deo svakodnevnog života, roditelji i bake su bili glavni prenosioci ovih vrednosti, učeći nas ne samo životnim veštinama, već i empatiji i dobroti.

Odrastajući, učili su nas kako se ponašati za stolom, kako pristojno odgovoriti, i značaju reči "hvala". Te "male" stvari, koje su postale deo moje svakodnevice, pokazale su se kao ključne u izgradnji mene kao osobe koja ceni pristojnost i empatiju prema drugima. Međutim, uočavam da sam sve češće u manjini.


Jedan od uzroka opadanja kulture ponašanja, po mom mišljenju, leži u prekomernom oslanjanju na tehnologiju. Iako nam je digitalna era donela neverovatne mogućnosti za komunikaciju, istovremeno je umanjila kvalitet međuljudskih odnosa. Virtuelni svet nam je oduzeo suptilnosti koje dolaze sa ličnim kontaktom, a time i osnovne manire.

Moje iskustvo u korisničkoj podršci jedne velike kompanije naučilo me je važnosti efektivne komunikacije i poštovanja osnovnih pravila dobrog ponašanja. Ova saznanja sam preneo i na ostale sfere virtuelne komunikacije, primetivši različite reakcije klijenata, od kojih mnogi ne uzvraćaju istom merom pristojnosti.


Zabrinjava me što, u vremenu kada smo tehnološki povezaniji nego ikad, istinski ljudski kontakt i osnovne vrednosti poput empatije i poštovanja prema drugima sve više izostaju. Postavlja se pitanje da li je uzrok nestanka dobrih manira manjak vremena roditelja za vaspitanje ili preusmeravanje obrazovnih prioriteta na druge aspekte.

U svetu gde individualizam prevladava, zaboravljamo na značaj zajednice i međusobnog poštovanja. Izgradnja društva koje vrednuje obzirnost i saosećanje počinje u domu. Male, naizgled banalne lekcije iz detinjstva, zapravo su kamen temeljac za izgradnju osobe sposobne za duboke i smislene međuljudske odnose.

U ovom trenutku, više nego ikada, potrebno je da se zajedno posvetimo obnavljanju tih temeljnih vrednosti, kako bismo stvorili društvo koje se oslanja na poštovanje, razumevanje i empatiju.

Glas javnosti/D06H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR