Glas Javnosti

Velika Britanija nije spremna za veliki rat

Svet
Autor: Glas javnosti

Velika Britanija nije spremna da sama vodi veliki rat, jer je britanska vojska izgubila svoje veštine dok se fokusirala na borbu protiv pobunjenika u drugim zemljama, piše list „Telegraf“, pozivajući se na izjavu general-majora britanske vojske Džejmsa Martina.

General-major Džejms Martin rekao je da vojska pokušava da se „vrati u prvobitno stanje“ nakon mnogo godina fokusiranja na borbu protiv pobunjenika, zbog čega se „nalazi u procesu gubljenja veština“ za izvođenje kampanje u punom obimu, navodi se u članku.

Prema Martinovim rečima, zbog višedecenijskih borbi protiv pobunjenika tokom ratova u Siriji, Iraku i Avganistanu, Velika Britanija je pomerila pažnju sa sukoba velikih razmera između država na ove kampanje. Ovo je, navodno, dovelo do smanjenja brojnosti britanske vojske – ona je najniža u poslednjih 300 godina. Takođe, prema pisanju lista, akcenat na borbu protiv pobunjenika doveo je do smanjenja municije i rezervnih delova.

List naglašava da, prema generalovim rečima, opremanje britanskih vojnika u dugom ratu „i dalje zahteva mnogo posla“.

On je takođe dodao da postoje delovi u kojima britanska armija nije u potpunosti kompletirana, pa će se zemlja oslanjati na saveznike.

Ranije je u izveštaju odbora za odbranu britanske vlade pisalo da je britanska vojska nespremna za potencijalni rat velikih razmera i dugi rat zbog nedostatka ljudstva i problema povezanih sa regrutovanjem i zadržavanjem vojnika. Odbor za odbranu pozvao je vladu da donese „težak izbor“: ili da u potpunosti uloži u vojsku ili da prihvati da će pravilno davanje prioriteta borbenim operacijama značiti manju dostupnost većeg broja misija.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR