Glas Javnosti

Britanski naučnici otkrili koje mačke žive najduže

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači su otkrili koliko dugo živi u proseku koja rasa. Istraživanje je bilo sprovedeno samo u Velikoj Britaniji, ali podaci su generalno primenljivi širom sveta.

Njihovi podaci pokazuju da će burmanske mačke verovatno živeti najduže – preko 14 godina, a sfinks mačke najkraće – nešto više od šest godina. sijamske će živeti oko 11, a bengalske oko osam godina.

Podaci istraživanja su važni za potencijalne vlasnike, razne organizacije za usvajanje mačaka i veterinare.


„Ono što mi radimo je da vlasnicima mačaka dajemo određeni nivo statističke sigurnosti, dok se pre toga koliko dugo žive u proseku samo nagađalo“, rekao je Den O’Nil, koautor studije sa Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC) Gardijanu.

Studija je objavljena i zasnovana je na podacima od 7.936 mačaka koje su registrovane da žive u zemlji. Konkretno, analizirali su one koje su uginule između 1. januara 2019. i 31. marta 2021. kako bi izračunali prosečnu starost.

Prema podacima, ženke koje su sterilisane i mešanke trebalo bi da žive najduže

Podaci su pokazali da je prosečan životni vek mačaka 11,7 godina. Postoji razlika među polovima: ženke će živeti u proseku 12,5 godina, a za muškarce se može očekivati 11,2.

Takođe su otkrili kako mačke koje su melezi ili mešanci (što je 88 odsto analiziranih) imaju duži životni vek od čistokrvnih, za oko godinu i po dana.


„Ako je nečija želja da ima mačku koja će duže da živi, naša statistika mu daje do znanja da je u tom slučaju najbolje da kod kuće drži ženku mešanke“, dodao je O’Nil.

Podaci su takođe pokazali da nekastrirane mačke imaju kraći životni vek, a one sa optimalnom težinom žive duže od onih sa viškom ili manjkom kilograma.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR