Glas Javnosti

Evropa i Afrika će se povezati tunelom

Svet
Autor: Glas javnosti

Voz od Madrida do Kazablanke, novim tunelom ispod Gibraltara, išao bi pet i po sati

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine zajednički organizuju Maroko, Španija i Portugalija a upravo je ta godina navedena kao realan rok za izgradnju tunela koji će povezivati Evropu i Afriku.

Ideja o gradnji tunela između Španije i Maroka prvi se put pojavila još 1979. godine, a ovih dana ponovo je oživela. O gradnji tunela ispod mora intezivno se razgovara u dve susedne zemlje koje deli Gibraltarski moreuz.

Trenutno let između španske metropole Madrida i marokanskog grada Tangera traje oko sat i po, a ako se na isti put zaputite automobilom trebaće vam oko devet sati, sve sa ukrcavanjem na trajekt.


Novi tunel otvorio bi mogućnost direktne veze vozom od Madrida do Kazablanke a putovanje bi trajalo oko pet i po sati. Voz bi prolazio bi ispod Gibraltara i vodio bi pravo u Tanger, a iz njega u druge marokanske gradove.

Španske i marokanske vlasti pre nekoliko godina pokrenuli su analizu starih planova iz 1979. i istraživanje područja Gibraltarskog moreuza kako bi utvrdili da li je projekta izvodljiv i održiv u današnjim prilikama.
Održano je i nekoliko sastanaka na kojima je izražena namera da se plan realizuje, a kao poželjan rok istaknuto je da to bude „što je pre moguće”, navodi Juronjuz.

O detaljima plana izgradnje tunela još se ne zna puno. Ako se plan ostvari tunel će biti dugačak 27,5 kilometara.

Troškovi izgradnje takođe su još nepoznati, ali je sasvim sigurno da se rami o sumi većoj od milijardu evra.

Španci su do sada samo na istraživanje potrošili 2,3 miliona era. Trasa tunela išla bi od Punta Palome u Tarifi do Punta Malabata u Tangerskom zalivu.


Kopao bi se do dubine od 300 metara i imao nagib od najviše tri odsto. Za izgradnju je bi trebalo oko pet godina – taman da tunel bude gotov do fudbalskog prvenstva.

Glas javnosti /B07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR