Glas Javnosti

58 GODINA MATEMATIČKE GIMNAZIJE: Učenici ove elitne škole u Srbiji osvojili više od 500 NAGRADA!

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Prvi olimpijci su još 1968. godine doneli nagradu sa desete Međunarodne matematičke olimpijade u Moskvi

Priču o Matematičkoj gimnaziji pokrenula je šezdesetih godina grupa matematičara, fizičara i pedagoga, na čelu sa akademikom Vojinom Dajovićem, koji je predavao na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Međutim, u tadašnjem socijalističkom društvu ova ideja je napadnuta zbog navodnog elitizma. Ipak, Skupština grada Beograda je odluku o otvaranju Matematičke gimnazije donela 17. maja 1966. godine kako bi okupljala i obrazovala "u posebnim uslovima mlade talente u oblasti matematike i prirodnih nauka“. 

Rad je započela kao trogodišnja škola 19. septembra sa prvih 56 učenika za tri odeljenja drugog razreda, da bi već naredne školske godine bila upisana četiri odeljenja sa 80 učenika, a škola se uselila u svoju sadašnju zgradu.


(Foto: Fejsbuk)

Sa velikim ponosom može se reći da su učenici Matematičke gimnazije osvojili više od 500 medalja na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima.

Prva olimpijada

Prvi olimpijci su 1968. godine na desetoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Moskvi bili Zoran Kadelburg i Slavko Simić. Zoran je osvojio bronzanu medalju, a Slavko specijalnu nagradu.

Posle toga su se nizale i mnoge druge nagrade, a gotovo da nema međunarodnog takmičenja iz matematike s kog učenici ove škole ne donesu neku nagradu.


(Foto: Fejsbuk)

Ali i sama škola je dobila mnoge nagrade, poput Vukove nagrade, Svetosavska nagrada, Sretenjskog ordena, nagrade "Miša Aksentijević" i tako dalje.

Osnivanjem specijalizovanih odeljenja za talentovane učenike širom zemlje, Matematička gimnazija je postala uzor i inspiracija mnogim drugim obrazovnim institucijama.


Kroz svoje aktivnosti, poput Letnjeg matematičko-sportskog kampa i Kupa Matematičke gimnazije, škola promoviše matematiku i nauku među mladima, ali i podstiče njihovu ljubav prema ovoj oblasti.

 Prema podacima sa portala škole, s posebnim ponosom ističu da je Matematička gimnazija u 2011. godini osnovala Fondaciju "Almagi", koja se bavi prikupljanjem sredstava za podršku školi. 

Učenicima se pruža mogućnost da putuju na takmičenja, da se za njih pripremaju, da nabavljaju opremu i sprovode razne aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja.

U narednim godinama, Matematička gimnazija će sigurno nastaviti svoj jedinstveni put u obrazovanju mladih talenata iz matematike i ostati stub naučnog obrazovanja u Srbiji i regionu, te će se njeno ime još dugo pamtiti kao simbol izvanrednosti u oblasti matematike.


Glas javnosti/24sedam

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR