Glas Javnosti

Honda najavila velike investicije u električna vozila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Japanski proizvođač automobila Honda potvrđuje svoju posvećenost električnim vozilima, uz najavu da će uložiti 65 milijardi dolara do fiskalne 2031. godine za lansiranje EV modela širom sveta, uključujući SAD i Kinu.

Do 2030. elektromobili na baterije i EV sa gorivnim ćelijama činiće 40% globalne prodaje automobila Honda Motor Co., a imaće globalni proizvodni kapacitet za više od 2 miliona EV, navodi se u saopštenju.

Takozvana „0 Series“, ključni deo Hondine EV strategije, biće potpuno nova EV serija stvorena od „nule“, rekao je izvršni direktor Toshihiro Mibe novinarima u onlajn prezentaciji.

0 Series će biti predstavljen u Severnoj Americi 2026. godine, a zatim i širom sveta, sa sedam modela koji će biti lansirani do 2030. U Kini će Honda predstaviti 10 EV modela do 2027. godine, sa 100% prodaje automobila do 2035. godine.

„Postaćemo predvodnik u promeni načina života kako bismo postigli ciljeve održivosti, a ne da čekamo da se neko drugi pozabavi njima“, rekao je Mibe novinarima.

Honda će zadržati hibride u svojoj liniji dok povećava proizvodnju električnih vozila, uz povećanje proizvodnje baterija, rekao je Mibe.


Od 65 milijardi dolara ulaganja, oko 13 milijardi dolara biće uloženo u istraživanje i razvoj softvera i još 13 milijardi dolara u uspostavljanje sveobuhvatnih lanaca vrednosti električnih vozila na ključnim tržištima kao što su kao što su SAD, Kanada i Japan.

Oko 39 milijardi dolara biće uloženo u „monozukuri“ ili „umetnost pravljenja stvari“ na japanskom, kao što je izgradnja proizvodnih pogona sledeće generacije EV, elektrifikacija motocikala i razvoj EV modela, saopštila je kompanija.

Foto: Printskrin/youtube

Mibe je naglasio i različita Hondina partnerstva, kao što je ono o razvoju električnih vozila i tehnologije inteligentne vožnje sa japanskim rivalom Nissan Motor Co., najavljeno ranije ove godine.

Honda je takođe potpisala ugovor sa IBM-om o zajedničkom radu na kompjuterskim čipovima i softveru za buduća vozila, ispunjavajući predstojeće zahteve za boljom obradom i manjom potrošnjom energije.

„Stalno i sigurno idemo napred kako bismo bili spremni za elektrifikaciju“, rekao je Mibe.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR