Glas Javnosti

ŠPANIJA U DILEMI: Da li deca treba da gledaju koridu?

Svet
Autor: Glas javnosti

Firma za borbu s bikovima u Sevilji "Pages" daje besplatne karte za mlađe od osam godina, jer smatra da je to najbolji način da se održi tradicija, dok kritičari tvrde da bi to moglo psihički oštetiti decu, piše danas Gardijan.

Predsednik španskog udruženja veterinara za ukidanje borbe bikova Hose Enrike Zaldivar rekao je da je privlačenje dece pokušaj da se povrati publika, koje je sve manje.

„Mislimo da nije u redu što je maloj deci dozvoljeno da prisustvuju ovim događajima, jer gledanje kako životinje pate može da izazove psihičku štetu“, ocenio je on.


Pristalice borbe bikova, u kojoj se životinja obično ubija mačem koji je zabio matador, smatraju da tradiciju treba sačuvati, dok kritičari kažu da je to okrutan ritual kome nije mesto u modernom društvu.

Ovonedeljna najava besplatnih ulaznica za decu do osam godina usledila je samo nekoliko dana nakon što je špansko Ministarstvo kulture ukinulo nacionalnu nagradu za borbu s bikovima zbog brige o dobrobiti životinja.

To je izazvalo nezadovoljstvo publike i konzervativne opozicije, koji borbe s bikovima vide kao umetničku formu i osnovu nacionalnog identiteta.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR