Od izbora pravih paprika, preko načina seckanja, pa sve do savršene mere sirćeta i začina - svaki korak je važan.
Cepkana paprika je za mnoge veći delikates od ajvara. Iako su oba specijaliteta za zimnicu napravljena od istog povrća, cepkana paprika je pikantnija i malo teže se sprema, ali je zato po ukusu i teksturi ispred ajvara. Donosimo vam najstariji recept za pripremu kraljice zimnice s juga Srbije.
Paprike operite, očistite od semenki, pa ih ispecite u rerni i prebacite u kesu dok su još vruće. Zavežite kesu da bi se paprike potparile, kako biste ih kasnije što lakše oljuštili. Kad ih oljuštite, iseckajte ih na trake i stavite u veliku metalnu šerpu.
Sada sledi ključni korak za pripremu cepkanih paprika. U posebnu šerpu sipajte 300 mililitara ulja i pustite da prokuva. Ulje mora da proključa da bi nastavak postupka bio uspešan.
Vruće ulje prelijte preko paprika, poklopite i ostavite da odstoje 15 minuta. Potom ih kuvajte oko sat vremena, uz povremeno mešanje. Dodajte iseckan beli luk i iseckane ljute papričice da se lepo sjedine sa paprikama i daju im prepoznatljivu aromu.
Posle sat vremena dodajte šećer, so i sirće. Vruće paprike sipajte u tegle, ali nemojte da punite tegle do samog vrha – ostavite malo praznog prostora. Dok su cepkane paprike još vruće prelijte ih sa malo ulja, poređajte tegle u rernu i pasterizujte na 100 stepeni oko 2 sata. Posle pasterizacija zatvorite tegle i čuvajte ih u špajzu.
Glas javnosti /U01S