Recept za kraljevsku gibanicu po nekoj priči potiče još sa dvora kralja Milana Obrenovića.
I po toj priči kažu da je izvorni recept donet negde iz okoline Nove Varoši. Sastojci Količina kore za pitu 500 g sir prevreli 400 g mladi kajmak 250 g mleko malo jaja 4 kiselo mleko 1 čaša puter 50 g so po ukusu
Ova gibanica sa pravom nosi epitet kraljevska, ne samo po dvoru, nego prvenstveno po sastojcima. I nije ni čudo što su je svi obožavali na dvoru kada je imala kajmak, sir, kiselo mleko i ostale sastojke. Kažu da se tada specijalno za dvor donosio sir i kajmak vrhunskog kvaliteta i da su razni državnici i diplomate uživali u ovim specijalitetima.
Umutite dobro jaja ručno viljuškom, pa dodajte kiselo mleko, drobljeni sir i kajmak. Dobro sjedinite, pa dodajte malo mleka koliko da vam bude ređa masa. To je otprilike za 1,5 dl ili malo manje od čaše. Soli dodajte po ukusu, sve zavisi od sira koliko je slan.
Neki koriste vatrostalnu tepsiju jer i se uklapa dubina i veličina, a vi možete kako želite. Po originalnom receptu ide onaj starinski puter koji se dobijao dugim mućenjem pavlake, a može i klasičan. Puter otopite da bude tečan. Namažite đuveč tepsiju puterom, pa stavite koru sa svake strane đuveča, po jednu, pola da vam bude unutra, a polovina kore da bude spolja, jer će te tim polovinama na kraju sve prekriti.
Kada ste prekrili dno polovinama kora, sipajte fil kašikom, oko tri kašike. Uzmite koru i zgužvajte je kao harmoniku da vam stane od ivice do ivice đuveča. Poprskajte onim otopljenim puterom malo, pa opet polagano stavite fil. I tako dok ne utrošite zadnju koru. Isto premažite poslednju koru filom i puterom, pa prekrite onim polovinama koje vam da kažem vise sa strane. I onako sve “ušuškajte“ i stavite odozgo fil i puter. Ovo ređanje je dobro jer vam ne curi fil i stvara se ćošak onako lep i krckav.
Pecite je na 180 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od rerne. Da znate, dosta će da naraste u rerni, ali kada izvadite posle jedno 10-tak minuta već će splasnuti malo.