Kiseli kupus se najčešće jede u jesen i zimu, a problem nastaje ako ga ima previše. Tada je problem konzerviranje, a rešenje je zamrzavanje kiselog kupusa.
Na ovaj način se čuva ukus, a zamrzavanje kiselog kupusa nema većih mana, osim promene konzistencije.
Kiseli kupus za zamrzavanje treba da bude u posebnim pakovanjima, npr. činije po porciji, jer kada se odmrzne, mora se odmah jesti. Prilikom zamrzavanja kiselog kupusa, kupus mora da se čuva bez slane vode.
Slana voda mora da se sačuva jer posle odmrzavanja mora ponovo da se doda kupusu da bi se vratio ukus i vitamini. Ta slana voda, poznata kao rasol, može se čuvati u plastičnoj boci u frižideru do nekoliko meseci.
Takođe, važno je znati da se zamrzavanje kiselog kupusa obavlja u dve faze.
Prvo se stavi na dasku za sečenje i stavi u frižider na nekoliko sati, a zatim se kiseli kupus stavi u posudu i zamrzne.
Potrebna temperatura za zamrzavanje kiselog kupusa da bi sačuvao svojstva je -18 stepeni Celzijusa.
Glas javnosti /U01S