Glas Javnosti

UNIŠTIĆE ROD: Ne sadite ovih šest biljaka pored paradajza, napraviće štetu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Paradajz je biljka kojoj je veoma važan "komšiluk" odnosno šta uz nju raste. Osim toga što voli da se sadi u bogato nađubreno zemljište, paradajz će uživati samo pored pojedinih biljaka - komšija.

Ovo su biljke koje nikako nemojte saditi uz paradajz.

Kupus

Uz paradajz ne sadite kupus ali ni karfiol, brokoli, prokulica i dr. Zašto? Zato što su i oni, kao i paradajz, veliki potrošači vitamina i minerala iz zemlje, pa ako ih posadite jedno uz drugo, oni će uzeti snagu od svojih suseda i ni jedna biljka neće uspeti i rasti.


Kukuruz

Još jedan loš komšija za paradajz je kukuruz, ali iz drugog razloga. Naime, ako zasadite kukuruz u blizini paradajza, moguće je da će vaš paradajz dobiti uljeza – kukuruznu glisteu ili paradajzovog glista koji će probušiti plod i nećete imati ništa od roda, prenosi krstarica.com.

Komorač

Komorač je jednostavno loš komšija i nema pomoći. Zato baštovani predlažu da se komorač posadi odvojeno u saksiju jer jednostavno ne pristaje nijednoj biljci, pa ni paradajzu. Smatra se da komorač oslobađa hemikaliju koja usporava rast drugih biljaka u njegovoj blizini.

Patlidžan

Iako se dobro slažu na tanjiru, patlidžan posadite odvojeno od paradajza. Ove dve biljke zajedno prenose bolesti koje je veoma teško izlečiti. Stoga, ne pitajte ništa – samo ih odvojite u bašti.


Krompir

Ista priča kao patlidžan i paradajz – krompir će dobiti iste bolesti kao i paradajz, pa ga posadite odvojeno. Krompir može oštetiti koren paradajza koji zahteva širinu i dubinu.

Orah

Orah oslobađa hemikalije koje utiču na rast drugih biljaka. Da li ste primetili da ispod oraha ne raste korov? Zbog toga se povrće i voće ne sadi u blizini oraha.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR