Istraživanje je analiziralo preko 5.000 restorana u 125 evropskih gradova, fokusirajući se na recenzije koje sadrže reči "autentično" i "tradicionalno", uz ocene korisnika na Google platformi.
Rezultati su iznenadili, Budimpešta je nadmašila poznate kulinarske destinacije i osvojila titulu evropskog grada sa najautentičnijom lokalnom kuhinjom.
Budimpešta je već odavno poznata po termalnim kupalištima i živahnim barovima, ali poslednjih godina sve više privlači pažnju i svojom kulinarskom scenom. Grad nudi širok izbor restorana i pijaca na kojima možete probati gulaš, langoš, ali i čuvene Gundel palačinke sa rumom, orasima i grožđicama, predstavljajući pravu kombinaciju tradicije i savremenih ukusa.
Pored toga, ljubitelji lokalnih proizvoda mogu uživati u svežim namirnicama i autentičnim jelima direktno od proizvođača. Topli, gostoljubivi ambijent restorana i porodičnih lokala dodatno upotpunjuje iskustvo, dok istorijski i kulturni uticaji na hranu čine Budimpeštu posebnom destinacijom za sve koji žele da iskuse prave ukuse Mađarske.
Na drugom mestu liste našao se Pirej, obalni grčki grad koji je idealan za ljubitelje morskih plodova. U Pireju su posebno popularni dagnje, hobotnica sa roštilja i riblje supe, a tradicionalni loukoumades, kuglice od testa sa medom, čine desert nezaobilaznim.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Među deset najboljih evropskih gradova po autentičnosti kuhinje nalaze se i Beč, Krakov, Prag, Valeta, Varšava i Minhen, dok je Milan jedini italijanski predstavnik na ovoj listi.
Budimpešta se sve više profiliše kao neizostavna destinacija za gurmane, a njena kombinacija tradicije i modernih kulinarskih trendova čini je savršenim mestom za sve koji žele da iskuse autentične ukuse centralne Evrope.
Glas javnosti /B01S