Iako je svakako koristan deo uravnotežene ishrane, preterana svakodnevna konzumacija može da dovede do neželjenih nuspojava, poput nadutosti, slabije apsorpcije minerala i opterećenja za bubrege.
Prema podacima Harvardove Škole javnog zdravlja, zeleni grašak sadrži jedinjenja poznata kao antinutrijenti - među njima su lektini i fitinska kiselina. U velikim količinama, oni mogu da smanje apsorpciju hranjivih materija i uzrokuju probavne smetnje.
Zbog toga je ključno unositi grašak u umerenim količinama i pravilno ga pripremati.
Veće količine zelenog graška mogu da izazovu nadutost i gasove. To se događa zbog visokog sadržaja vlakana i određenih vrsta ugljenih hidrata koje telo ne može u potpunosti da razgradi u tankom crevu. Ti nerazgrađeni sastojci se zatim fermentišu u debelom crevu, što dovodi do stvaranja gasova i osećaja nelagode.
Kako biste to izbegli, preporučuje se postupno povećavanje unosa vlakana i izbegavanje prevelike količine graška odjednom. Tako probavni sistem može lakše da se prilagodi.
Zeleni grašak sadrži antinutrijente koji mogu da smanje iskorišćavanje važnih minerala iz hrane, posebno gvožđa, kalcijuma i cinka. Ta jedinjenja se vežu za minerale u probavnom sistemu i otežavaju njihovu apsorpciju.
Dobra vest je da kuvanje uveliko smanjuje ino antinutrijenata. Namakanje i temeljno kuvanje graška dodatno pomažu u smanjenju njihovog učinka. Ipak, ako grašak jedete svakodnevno u velikim količinama, dugoročno može uticati na vaš nutritivni status.
Grašak je bogat biljnim proteinima, ali visoka količina proteina u ishrani može da bude izazov za bubrege, naročito kod osoba koje već imaju bubrežne bolesti. Povećan unos proteina zahteva dodatni rad bubrega, a to može dovesti do komplikacija.
Takođe, prevelika konzumacija graška može da povisi nivo mokraćne kiseline u organizmu, što u nekim slučajevima uzrokuje bolove u zglobovima.
Zeleni grašak je hranjiv i vredan dodatak ishrani, ali ključ je u umerenosti. Pripazite na količinu i nastojte u ishranu da uključite raznolike vrste povrća. Pravilna priprema graška, koja uključuje potapanje i kuvanje, smanjuje neželjene učinke i čini ga sigurnim i zdravim delom svakodnevne ishrane.
Glas javnosti /U01S