Glas Javnosti

Ekstremni toplotni talasi pustoše Aziju: Kako se narodi bore sa temperaturama skoro 50°C?

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlade su primorane da preispitaju energetske politike, naročito korišćenje uglja, zbog povećane potražnje za električnom energijom potrebne za hlađenje​.

Najnoviji vreli talas koji pogađa južnu i jugoistočnu Aziju pokazuje uznemirujuće trendove kada je u pitanju uticaj klimatskih promena.

Temperature su dostigle rekordne visine, ponekad skoro 50°C, što ima razorne posledice po poljoprivredu, energetiku i zdravlje ljudi​.

Zabeleženo je više smrtnih slučajeva zbog toplotnog udara, a uticaj je posebno težak na poljoprivrednike koji se suočavaju s ozbiljnim gubicima u proizvodnji osnovnih poljoprivrednih proizvoda kao što su pšenica i repica​​.

 
Vlade su primorane da preispitaju energetske politike, naročito korišćenje uglja, zbog povećane potražnje za električnom energijom potrebne za hlađenje​.

Na nivou svakodnevnog života, ljudi menjaju svoje dnevne rutine kako bi se prilagodili ekstremnim uslovima, a škole su primorane da skrate časove​.

Očekuje se da će problemi postati još izraženiji s obzirom na prognoze da će ovakvi toplotni talasi postati češći i intenzivniji usled globalnog zagrevanja​.

Ovaj talas visokih temperatura jasno ukazuje na potrebu za prilagođavanjem i ublažavanjem klimatskih promena, sa posebnim fokusom na inovativna rešenja za hlađenje i održivu poljoprivredu, kao što su inicijative Ujedinjenih Nacija za pomoć gradovima u planiranju za ekstremne vrućine i razvoju održivih metoda hlađenja​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR