Glas Javnosti

Superbogati Amerikanci profitirali na koroni! Za tri nedelje zaradili 282 milijarde dolara! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Portal Forbes, koji većinu svojih članaka bazira na informacijama o najbogatijima ljudima planete, je prilično iznenadio javnost kada je objavio podatke o enormnoj zaradi super milijardera koji su u tri nedelje karantina, dok su obični ljudi ostajali bez posla i čamili zatvoreni po vlastitim domovima, zaradili vrtoglavih 282 milijardi dolara – na tuđoj nesreći.

Izvor ovih činjenica je Institute for Policy Studies koji je objavio izveštaj pod nazivom “Prestanimo se pretvarati da milijarderi plutaju u istom čamcu kao i mi tokom pandemije”, u kojem stoji sledeće:

Najbogatiji su oslobođeni najvećeg dela plaćanja poreza, tačnije smanjila im se porezna rata za 79% od 1980. godine.
Od sredine marta najbogatiji Amerikanci su povećali svoje bogatstvo za 308 milijardi dolara, dok je najveća akumulacija napravljena u zadnje tri nedelje te iznosi 282 milijarde dolara.
Trenutno milijarderi imaju zajedničku vrednost od sumanutih 3.229 biliona dolara, a njihova je kolektivna vrednost skočila za 1.130% od 1990. do 2020. godine.
15. aprila vlasnik Amazona Jeff Bezos je zaradio dodatnih 25 milijardi tokom karantina koronavirusa.
Erix Yuan, osnivač Zooma je tokom karantina zaradio dodatne 2,58 milijarde dolara.
Bivši šef Microsofta Steve Ballmer i Teslin Elon Musk su zaradili dodatnih milijardu dolara.
Jeff Bezos, Bill Gates i Warren Buffet zajednički drže istu količinu novca kao donja polovica američkih kućanstava.
S druge strane:

Dok se novac najbogatijih množi, 26 milona Amerikanaca je ostalo bez posla.
78% Amerikanaca živi od dana do dana i jedva izdržava mesec s platom kojom prima.
20% Amerikanaca nema prihoda ili je upalo u dugove jer nisu imali nikakve zalihe za crne dane.
Dok je super-bogatašima zarada skočila za 1.130% od 1990. do danas, u istom periodu prosečna plaća Amerikanaca se povećala tek za jadnih 5%.
Novac koji su američki milijarderi uštedeli  na narodu nije ostao u Sedinjenim Američkim Državama, dapače skriven je na sigurno u porezne oaze širom sveta, zahvaljujući vojski računovođa, ekonomskih eksperata i specijalnih advokata koji se isključivo bave izvlačenjem novca i njihovim skladištenjem u poreznim oazama.

Da bi se superbogati prikazali u što boljem svetlu poklanja se velika količina novca različitim medijima. Mint Press je u  decembru izvijestio kako je Bill Gates donirao devet miliona dolara Guardianu, tri miliona NBC – Universalu, 4,5 miliiona NPR-u, milion dolara Al-Jazzeri i vrtoglavih 49 miliona BBC-ju hvaleći se svojim dobročinstvom, ali Mint Press je otkrio kako se radi o lažnom dobročinstvu jer je Gates poklonio povrat poreza.

S druge strane neki milijarderi jednostavno kupuju medije kako bi im oni "pevali" hvalospeve i prikazivali ih u dobrom svetlu, poput Jeffa Bezosa koji je kupio Washington Post.

Životarimo u svetu u kom bogata i moćna vrhuška upravlja svim resursima uz neutaživu pohlepu i prezir prema svemu što gmiže, leti, pliva i kleči. Mi smo za njih samo običan resurs, potrošna roba koja se u svakom trenutku može zameniti jer red “gladnih” je sve veći. Očekivati od takvih spodoba da imaju poštene i dobre ideje prema nama ili da su humanitarci i filantropi sa srcem na pravom mestu je suludo, jer njihova dela se razlikuju od “zašećerenih” hvalospeva prodanih medija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR