Evo šta treba da znate o flavonoidima:
Flavonoidi su polifenoli zastupljeni u plodovima, povrću i u nekim biljkama. Flavonoidi su supstance koje se sintetizuju samo u biljkama, životnije i ljudi nisu u stanju da ih sami proizvedu. Oni su bitni sastojci jer sadrže antioksidantska svojstva.
Prepuni antioksidansa, flavonoidi pomažu u smanjenju upalnih procesa u telu, što je povezano sa bolestima poput dijabetesa, bolesti srca i raka. Takođe je utvrđeno da flavonoidi imaju antidijabetička svojstva. Naime, u studiji rađenoj na skoro 30.000 ljudi, oni koji su imali najveći unos flavonoida imali su 10 odsto manji rizik od dijabetesa od onih koji su najmanje konzumirali.
Osim toga, flavonoidi mogu biti neverovatni dobri za rad mozga. Hrana bogata flavonoidima pomaže u zaštiti od Alchajmerove bolesti i demencije.
– Rizik je smanjen za 80 procenata kod onih koji su jeli hranu sa najvećom količinom flavonoida – kaže autor studije nutricionista Pol Džekes.
Stručnjak kaže da svi, bez obzira na to koliko imaju godina, mogu imati koristi od pomenute hrane.
– Kliničke studije mladih ljudi otkrila su da je veća potrošnja namirnica koje su bogate flavonoidima povezane sa boljom kognitivnom funkcijom. Ono što bi trebalo da zapamtite je da zdrava ishrana koja započinje rano u životu – čak i ona u srednjim godina – može da smanji rizik od demencije – poručuje Pol.
Postoji šest kategorija flavonoida, uključujući tri vrste analiziranih u studiji American Journal of Clinical Nutrition: antocijani u borovnicama, jagodama i crvenom vinu; flavonoli u luku, jabukama, kruškama i borovnicama; i flavonoidni polimeri u čaju, jabukama i kruškama.
Iako su neki od ovih flavonoida dostupni kao suplementi, bolji način njihovog unosa je kroz ishranu.
– Flavonoidi se nalaze u hrani sa mnogim drugim hranljivim sastojcima i fitokemikalijama koji mogu da stupe u interakciju i obezbede mnoge blagodeti – kaže stručnjak.
Srećom, ne morate da konzumirate ogromnu količinu hrane bogate flavonoidima da biste imali koristi.
Samo uživanje u ovim biljkama s vremena na vreme može da napravi razilku.
Ubacite bobičasto voće, posebno borovnice, jagode i kupine, u svoju ishranu, zajedno sa jabukama i kruškama i srknite malo zelenog i crnog čaja u toku nedelje i to će već imati uticaj na vaš organizam.
Ako pijete vino, birajte ono crveno, ako jedete poslasticu, neka to bude tamna čokolada koja sadrži vrstu flavonoida.
(Glas javnosti/Lepota&Zdravlje)