Glas Javnosti


OPREZ! Ovo su 5 NAMIRNICA koje najviše izazivaju ZAVISNOST

Hrana
Autor: Glas javnosti

Da li ste znali da možete postati zavisni od svoje omiljene hrane? Ona može dovesti do promena u hemiji mozga i da nas na iznenađujuće načine mami da želimo još.

Čokolada

Mnogi ljudi tvrde da su čokoholičari, ali da li zaista možete biti zavisni od čokolade? Odgovor je ... možda. Jedan od razloga zbog kojeg se mnogi osećaju „zavisnima” od čokolade je taj što hemijska jedinjenja hrane (uključujući teobromin, feniletilamin, anandamid i triptofan) zapravo imaju efekte koji izazivaju zadovoljstvo i koji mogu imitirati efekte lekova na mozak. Čokolada takođe sadrži alkaloide (tetrahidro-beta-karboline) koji su prisutni u alkoholu i koji su povezani sa alkoholizmom.

Međutim - pre nego što se upišete u udruženje anonimnih čokoholika - važno je napomenuti da su mnogi istraživači istakli da hemikalije u čokoladi postoje i u drugoj hrani za kojom većina nas ne žudi. Takođe se sugeriše da hemikalije u čokoladi nisu u dovoljno visokim dozama da dovedu do zavisnosti. Bez obzira na to, nemoguće je poreći da je čokolada jedna od najtraženijih namirnica na svetu - bilo da je to zbog psiholoških razloga ili fizičke zavisnosti.

Foto: Pexels

Sir

Od raznih pica do čizburgera, sir je osnovna sastojak mnogih neželjenih namirnica, ali naša želja može biti veća nego što mislimo. Razne studije su otkrile prisustvo opijata - uključujući morfijum koji izaziva visoku zavisnost - u popularnom mlečnom proizvodu.

Iako su količine morfina u siru vrlo male i verovatno nedovoljne da izazovu zavisnost, neki istraživači izrazili su zabrinutost zbog nivoa kazeina (glavnog proteina u siru) koji tokom varenja stvara morfijumsko opijatno jedinjenje zvano kazomorfin. Povrh svega, sir takođe sadrži feniletilamin, supstancu sa stimulativnim efektima za koju se smatra da potrošačima daje osećaj blaženstva koji vodi u zavisnost.

Foto: Pexels

Šećer

Svi znamo da je šećer štetan za naše zdravlje, a prema brojnim studijama može i da izazove zavisnost. Studije su sugerisale da kada jedemo šećer, mozak oslobađa hemikalije zvane opioidi, što dovodi do intenzivnog osećaja zadovoljstva. To je osećaj za kojim ljudi mogu da žude u nedostatku šećera.

Studija psihologa sa Univerziteta Prinston istraživala je zavisnost od šećera proučavajući njegov uticaj na pacove. Otkrili su da su nakon hranjenja pacova hranom sa visokim sadržajem šećera imali simptome slične onima koji se javljaju ukidanjem droge. Kada su im ukinuli šećer, pacovi su se tresli  i imali su promene u mozgu. Stoga je zaključeno da je ozibljna zavisnost od šećera moguća. 

Foto: Pexels 

Burgeri i ostalo procesuirano meso

Brojni istraživači i studije sugerišu da masna, prerađena, nezdrava hranu, poput pljeskavica, zaista može izazvati zavisnost.  Kombinacija masti, soli i šećera u nezdravoj hrani pokreće našu „tačku blaženstva“ i mami nas da želimo još.

Zavisni odgovori u mozgu pacova hranjeni nezdravom hranom, uključujući masno meso, isti su kao i oni koji konzumiraju kokain ili heroin. Povrh svega, meso, poput čokolade, sira i šećera, tokom varenja oslobađa supstance slične opijatima.

Foto: Pexels

Kafa

Mnogi ne mogu da započnu dan bez šoljice kafe i često se šale kako imaju "zavisnost" od kofeina. To možda nije daleko od istine. Iako se tokom godina vodilo mnogo rasprava o tome da li kofein zaista izaziva zavisnost, teško je to poreći.

Jedan od razloga zbog kojih ljudi toliko žude za kofeinom je zbog prilično teških simptoma kada dođe do ukidanja kofeina s kojima se ljudi često suočavaju, u rasponu od umora i glavobolje do razdražljivosti i depresije. Međutim, umesto da fizički zavisite od kofeina, zapravo ste zavisni od uverenja da ne možete funkcionisati bez jutarnje šoljice kafe. Bez obzira na razlog, kofein je i dalje najpopularnija droga na svetu i osnovna dnevna rutina.

Foto. Pexels

(Glas javnosti/Realbuzz)

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR