Glas Javnosti


Najveći i najteži papagaj na svetu ne leti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prvi put u poslednjih 75 godina vrsta papagaja kakapo, koja se smatra ugroženom autohtonom vrstom, dobila je ozbiljan podmladak. Broj pripadnika ove vrste papagaja porastao je na 325 jedinki.

Tokom 1995. godine na Novom Zelandu je živela samo 51 jedinka ove vrste papagaja, jer su grabljivice (mačke i hermelini), vrebale vrstu kao plen. On je noćna ptica, koja ne može da leti. Drugi naziv za ovu vrstu je i „sova“ papagaj, prenosi RTS.

Za samo nekoliko dana populacija kakapoa porasla je za 90 jedinki, mladih papagaja.


Kakapo vrsta papagaja razmnožava se jednom u dve do četiri godine, a važno je napomenuti da su za razmnožavanje ove populacije važna stabla rimua, drveta koje proizvodi veliki broj bobica.

Populacija Kakapo papagaja živi između 60 i 80 godina, a jedinke su teške oko četirti kilograma. Kako su najavili stručnjaci, sledeća sezona razmnožavanja očekuje se 2028. godine.


Glas javnosti /N01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR