Nikoljdan je dan kada pola Srbije slavi slavu, a druga polovina ide na slavu. Zbog svega toga važno je da znate kako i na koji način se, kako nalažu običaji, čestita slava.
Šta je ispravno da radi domaćin prilikom dolaska gostiju na slavu?
Pravilo je i da domaćin gosta dočeka pred kućom ili na pragu doma rečima: "Dobro došli", a gost čestita slavu na ovaj način:
"Čestit sveti Nikola i srećna ti slava domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!"
Domaćin odgovara:
"Hvala i dobro nam došli! I vama neka Bog i sveti Nikola pomognu da dosta godina dolazite i da slavimo u zdravlju i veselju!"
Kako koji gost dolazi na slavu prvo se poslužuje slavskim žitom i otpije gutljaj osveštanog vina. Najpre se prekrsti, poželi dobro zdravlje kući u koju je došao, a kad završi gosti po starešinstvu sedaju za sto.
Ko ispoštuje običaj da se na slavu ne poziva, a ima nekoliko slava da obiđe istog dana, onda taj koji nije pozvan dolazi kod svečara u vreme između ručka i večere, da bi čestitao slavu domaćinu, koji ga prima i služi: žitom, pićem, kolačima i kafom. U ovakvim slučajevima gost se zadržava oko pola sata i odlazi. Tako se postupa i kad gost mora da obiđe više svečara, kao i zbog poštovanja domaćina.
U Srbiji se još ponegde sačuvao i običaj "dvorenja slave". Tada domaćin u svečanom odelu i izrazito vedro raspoložen, dočekuje goste, poslužuje ih, i ceo dan ne seda za sto dok god gori slavska sveća, iz poštovanja prema svetitelju koji se smatra glavnim gostom u kući tog dana.
Šta poneti na slavu? Koje poklone kupiti?
Za slavu se najčešće poklanja piće (vino, rakija), slatkiši (čokolada, bombonjera), voće, kafa, šećer, ili nešto za domaćinstvo poput svećnjaka, čaša, ukrasne činije, seta za začine, ili modernije, kecelja, korpa za kupovinu,. Tradicionalni pokloni mogu biti ikona, kandilo, ili komplet za slavsku trpezu, dok su moderniji cvetni aranžmani sa pićem, unikatni ručni radovi, ili nešto što odgovara stilu domaćina.
Ipak, uvek imajte u vidu da je najbolji poklon onaj koji proizilazi iz srca, što važi i za način i reči kojima ćete domaćinu čestitati slavu.
Glas javnosti/K04S