Glas Javnosti

U sred Šumadije rodile banane! Nije šala!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Porodica Tomić iz Topole godinama u bašti ima i stablo banane, a ove godine prvi put je donela plod!

Pored ruža u blizini kući izvilo se stablo širokih listova, a na vrhu bokor banana! 
- "Mislim da smo jedini kojima je banana donela rod a da je gaje u domaćem uzgoju, već nekoliko godina je imamo u dvorištu i uspešno je razmnožavamo, imamo i mlade biljke koje plasiramo putem interneta. Sadnicu sam i ja nabavio preko interneta i tada nisam očekivao da će ovoliko da poraste i da rađa jer smo je posadili zbog lepote lista i da nam krasi vrt, a evo sada imamo i male plodove, koji će nadam se ako bude još sunca i toplote uspeti i da sazru -, kaže Ivan Tomić.

Nema sumnje, kaže i on, da je ovom čudu - da u vinogradarskom kraju rodi i ova tropska biljka, doprinelo sušno leto.

Ali i ona traži posebnu negu!

Banana je zeljasta biljka sa velikom nadzemnom masom pa joj je potrebno dosta vode da bi opstala u sušnim letnjim mesecima.

Foto: Glas javnosti

- Da bi mogla da raste treba joj minimum 40 litara vode dnevno, 20 litara pre podne i 20 litara uveče, ali nećete pogrešiti ako joj sipate i više jer voli vodu. Potrebno je dosta svetlosti, ovde kod nas ima sunčevu svetlost tokom celog dana. Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo preko 50 plodova - kaže Tomić.

Ova biljka je za Ivana bila eksperiment ali se pokazala kao izuzetno zahvalna za naše uslove gajenja. Pored banane on gaji i urmu, limun, nar, smokvu.

 - Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime mora u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski bez upotrebe hemije - kaže Ivan.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR