Iako mnogi potrošači tvrde da je nemgouće kupiti viršle od čistog mesa za 200 dinara, Tamara Penjić iz Saveza tehnologa u industriji mesa i izvršna direktorka Carnexa, tvrdi da su proizvodi koji nose naziv viršla sada mnogo kvaliteniji.
Penjić naglašava da se svi prerađivači u Srbiji trude da koriste domaće meso, da je kod nekih proces gajenja i prerade objedinjen, ali i da neki imaju potrebe za uvozom. Ona savetuje potrošačima da pažljivo čitaju deklaraciju na mesu i mesnim prerađevinama kako bi se uverili u kvalitet i sastav onoga što kupuju.
Novi standardi za oznaku posno podrazumevaju da proizvodi koji nose tu oznaku, od sada ne smeju imati ni pomoćna sredstva niti bilo koji dodatni sastojak, tipa aditiiva, aroma i enzima ne može da bude poreklom od toplokrvnih životinja.
Za oznaku bez glutena pojašnjava da je gluten proteinska frakcija pšenice, raži ili ovsa, i da po prirodi samo meso ne može da ga sadrži, ali može prerađevina ako se u nju dodaju određeni sastojci koji sadrže gluten.
Zbog osoba koje su alergične na gluten, važno je, ističe Penjić, da svaki proizvođač napiše na deklaraciji sastav proizvoda, i pored naziva istakne i da je bez glutena ili da u proizvodu postoje neki alergeni.
(Glas javnosti/N1)