Glas Javnosti

Republika Srpska se vraća grbu Nemanjića i himni "Bože pravde"

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi deo Desete redovne sednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite, a podršku je dobio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Uz himnu "Moja Republika" izvodiće se i himna "Bože pravde". Uz amblem biće istican i grb Nemanjića. U skladu je to sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora - himna "Bože pravde" svesrpska je himna, a dvoglavi orao Nemanjića nacionalni je svesrpski grb.

Nakon usvajanja istorijske deklaracije, Narodna skupština je napravila sLedeći korak, vraćanjem u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića. Dopuna zakona, za sada u nacrtu, koja definiše korišćenje i, od Ustavnog suda BiH, osporenih simbola, utemeljena je u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, koji je bez veta, usvojila Parlamentarna skupština BiH.


"Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovde grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu Bože pravde i grb Nemanjića, te da u svakoj kancelariji predsednika Vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati", naveo je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Slavisa u 04.07.2024 23:46:13 h
     0 
....tako treba braco Pravoslavna preko Drine! Boze daj da posle Vas i ostali srbi po okupiranim srpskim zemljama sirom Balkanskog poluostrva kao u srpskoj Dalmaciji, Baranji, zapadnom Sremu, srpskoj Macedoniji, severni Epiro(s) isto ucine zarad ujedinjenja sa maticom Srbijom. Pa da Bog dragi Isus Hristos da se zovemo Velika Srbija