Glas Javnosti

ČE GEVARA JE OBOŽAVAO JEDNOG SRBINA: FOTKA na kojoj ga ZADIVLJENO gleda i danas intrigira (FOTO)

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan pre devet godina napustio nas je najtrofejni srpski sportista Svetozar Gligorić. Naš čuveni šahista je u periodu između 1950. i 1982. godine osvojio čak 12 olimpijskih medalja za Jugoslaviju - zlatnu, šest srebrnih i pet bronzanih, a bio je pobednik mnogobrojnih jakih turnira u svetu. 

Obožavale su ga mnoge poznate ličnosti, a najpoznatija fotografija Svetozara Gligorića datira iz 1962. godine na kojoj se vidi kako njegovu partiju "kibicuje" čuveni revolucionar Ernesto Če Gevara. Bilo je to na jednom od turnira na Kubi. Nije krio da se divi u tom trenutku najboljem šahisti sveta van SSSR-a.

 

Če je važio za pasioniranog ljubitelja šaha, kada je postao ministar u vladi Kube i direktor Nacionlne banke organizovao je najplaćeniji šahovski turnir na svetu Kapablanka memorijal, kao i Šahovsku olimpijadu 1966. u Havani. Fotografija kako posmatra partiju srpskog velemajstora nastala je upravo 1962. na Kapablanka memorijalu. 

Čuvena fotka kasnije je završila i na omotu albuma prvenca jugoslovenskog velemajstora.

Foto: Youtube/Printscreen

Zanimljivo je da je da je Svetozar Gligorić većinu karijere proveo u Partizanu, a bio je jedan od osnivača Crvene zvezde. Gligorić je igrao sa svim šahovskim legendama tog doba.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by AjedrezRosario (@programamunicipalajedrez)

U Jugoslaviji se znalo za Tita i Gligu. Prvi je predsednik Josip Broz, a drugi Svetozar Gligorić. Gligorić je radio je kao novinar, napisao nekoliko desetina knjiga o šahu i u 88. godini objavio muzički album. CD je nazvan “Kako sam preživeo dvadeseti vek”, a u sprovođenju ideje pomogli su mu brojni muzičari, producenti.

Na albumu je 17 pesama, na srpskom i engleskom jeziku, žanrovski izuzetno različitih - od džeza i bluza, do repa i šlagera.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @jared_rocha_art

Kažu da je učestvovao je na više od 160 najvećih svetskih turnira, a na oko pedeset je bio prvi ili je delio prvo mesto. Ostalo je zabeleženo da je osvojio je i 13 medalja na šahovskim olimpijadama, takmičenjima koje se održavaju svake druge godine, mimo Olimpijskih igara.

Jedino zlato u pojedinačnoj konkurenciji na prvoj tabli osvojio je u Minhenu 1958.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Swedish Chess History (@swedish_chess_history)

 

Te godine je proglašen i za najboljeg sportistu Jugoslavije u konkurenciji fudbalera Stjepana Bobeka i Dragoslava Šekularca, atletičara Franja Mihalića, gimnastičara Miroslava Cerara.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ?????? ???????? ????? ??? ???? (@spartan_fitness_dubai)

(Glas javnosti)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR